Депутати вимагають не допустити злиття "Київстару" і "Вимпелкому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати вимагають не допустити злиття "Київстару" і "Вимпелкому"

7664
Народні депутати просять прем'єр-міністра не допустити об'єднання операторів мобільного зв'язку - "Київстару" і "Вимпелкому". У розпорядженні газети КоммерсантЪ виявився запит члена комітету з питань транспорту і зв'язку Віталія Коржа (БЮТ) до Юлії Тимошенко, в якому він закликає прем'єр-міністра втрутитися в розгляд Антимонопольним комітетом (АМКУ) питання про наслідки об'єднання компаній "Київстар" і "Вимпелком". На думку депутата, злиття призведе до фактичної монополізації радіочастотного ресурсу та істотного обмеження конкуренції на ринку мобільного зв'язку, зокрема до сповільнення темпів впровадження UMTS (стандарт зв'язку третього покоління; 3G) в країні.
5 грудня акціонери "Київстару" і "Вимпелкому" - норвезька Telenor і російська Altimo - домовилися про об'єднання компаній в єдину Vimpelcom Ltd після п'ятирічного корпоративного конфлікту. Оборудка, яку планується закрити до середини 2010 року, має бути схвалена антимонопольними відомствами Росії та України, а також передбачає відкликання взаємних позовів, що перебувають у провадженні в міжнародних судах. Керівник Федеральної антимонопольної служби РФ Ігор Артем’єв повідомив, що це питання буде розглянуто на найближчому засіданні, дата якого поки невідома.
В додатку до документа пан Корж наводить діаграму розподілу канальної ємкості мереж в разі злиття "Київстару" та "Українських радіосистем" (УРС; дочірня компанія "Вимпелкому"). За даними депутата, в результаті об'єднання Vimpelcom Ltd сконцентрує 53% радіочастотного ресурсу в діапазонах 900 МГц і 1800 МГц, що обмежить можливості розвитку інших компаній. "Крім того, це дає компанії технічну можливість розвивати 3G в діапазоні 900 МГц без збитку для своєї GSM-мережі", - говорить топ-менеджер одного з найбільших операторів. Зараз єдиним власником 3G-ліцензії в Україні є "Укртелеком", а конкурс з продажу UMTS-ліцензій комерційним компаніям заблокований.
Президент інвестбанківського підрозділу ІК Dragon Capital Максим Нефьодов відзначає, що "Київстар" і так володіє більшою порівняно з іншими операторами канальною ємкістю, що дозволяє знизити витрати на будівництво мережі. А концентрація частот "Київстару" й УРС в руках Vimpelcom Ltd призведе до того, що собівартість послуг об'єднаного оператора буде на порядок нижчою, ніж у конкурентів, стверджує експерт.
В "Київстарі" і норвезькій Telenor (володіє 56,5% оператора) знають про депутатський запит Віталія Коржа, але відмовилися коментувати його можливі наслідки. В.о. глави АМКУ Олександр Мельниченко вчора відмовився від коментарів, пославшись на зайнятість. Але у відповіді на депутатський запит пана Коржа від 11 січня пан Мельниченко обіцяє врахувати при прийнятті рішення інформацію, що міститься в зверненні.
Більше того, ініціативу Віталія Коржа підтримують депутати інших фракцій, зокрема колега пана Коржа по комітету Юрій Мороко (Партія регіонів). За його словами, в результаті злиття конкурентна ситуація на ринку погіршиться: "УРС як маленький оператор виступав ініціатором багатьох законопроектів, направлених на посилення конкуренції. Тепер компанія переходить в табір операторів, які завжди блокували подібні законопроекти за допомогою потужного лобі".
Втім, експерти прогнозують, що АМКУ все одно прийме позитивне для Vimpelcom Ltd рішення. "АМКУ схильний до впливу уряду, в якому сильне лобі найбільших операторів", - говорить Юрій Мороко. "Частка 'Київстару' в доходах ринку вже перевищувала 50%, але жодних дій з боку АМКУ це не викликало, - додає аналітик ІК Concorde Capital Єгор Самусенко. - А навіть якщо АМКУ не схвалить операцію, 'Київстар' може пролобіювати закон, який дозволить УРС передати компанії частоти".
Роман Судольський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас