"Ъ": Україна залишилася економічно невільною країною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна залишилася економічно невільною країною

944
Американський дослідницький фонд Heritage Foundation і газета The Wall Street Journal опублікували "Індекс економічної свободи - 2010", що розраховується фондом з 1995 року. У новому щорічному рейтингу з 179 країн за рівнем економічної свободи Україна зайняла 162-е місце, впавши за рік на десять позицій. Країна з 46,4 балу (-2,4) закріпилася в статусі економічно невільних. Держави оцінюються за десятьма показниками (див. довідку) і діляться на економічно вільні (рейтинг понад 80 балів зі 100 можливих), частково вільні (71-80 балів), помірно вільні (61-70 балів) і переважно невільні (50-61 бал). Всі інші країни визнаються економічно невільними.
В новому рейтингу Гонконг (89,7 балу) потіснив на першій позиції Сингапур. Третє місце зберегла Австралія, а Нова Зеландія та Ірландія помінялися місцями. Топ-10 замикають Швейцарія, Канада, США, Данія і Чилі. Найбільш невільними визнані Північна Корея (1), Зімбабве (21,1) і Куба (26,7).
Після досягнення в 2005 році максимально високого 88-го місця Україна вже 5 років поспіль погіршує рейтинг і торік увійшла до групи невільних. У нинішньому році сусідами України за рівнем свободи є Того і Ліберія. З країн СНД аналогічний статус мають лише Білорусь (48,7), Узбекистан (47,5) і Туркменістан (42,5). Впритул до групи економічно невільних країн підійшла Росія (50,3).
Експерти Heritage зафіксували погіршення в Україні більшості показників. Найгірші оцінки отримані за рівень свободи інвестицій (20 балів), боротьбу з корупцією (25) і фінансові свободи (30). Найвищим в Україні все ще залишається рівень торговельних свобод (82,6), що пояснюється вступом України до Світової організації торгівлі, а також поступовим процесом зниження митних ставок і нетарифних торговельних бар'єрів. Поліпшення спостерігаються у фіскальних, трудових свободах і зменшенні бюрократичного апарату.
Останнє зниження рівня економічної свободи в Україні викликане кризою, упевнені експерти, а значить, вже за підсумками 2010 року слід чекати часткового поліпшення ситуації.
"Криза в українській економіці, глибша, ніж в інших країнах, змусила уряд активізувати тиск на бізнес з метою наповнення держбюджету. Але з відновленням економіки урядовий прес слабшатиме. Це означає, що в наступному рейтингу Україна має вийти на докризовий показник", - говорить аналітик BG Capital Віталій Ваврищук.
Більш оптимістичний управляючий партнер Ernst & Young Олексій Кредисов: "Зміна влади за підсумками президентських виборів дасть можливість їх переможцеві концентруватися на непопулярних реформах. Необхідність таких реформ, сподіваюся, розуміють обидва кандидати, тому можна чекати, що реформи почнуться вже в нинішньому році, аби їх результати стали помітні до наступних виборів".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас