ЦБ РФ: Ціна нафти у 2010 р. може на 10-15 дол перевищити прогноз уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ РФ: Ціна нафти у 2010 р. може на 10-15 дол перевищити прогноз уряду

Енергетика
237
Ціна нафти в 2010 році може перевищити на $10-15 офіційний прогноз уряду РФ в $58 за барель, вважає перший заступник голови ЦБ РФ Олексій Улюкаєв.
"Скоріш за все, ціна нафти Urals буде вищою до верхніх прогнозів, ніж до нижніх. Можна сміливо передбачити, що середньорічна ціна нафти, на основі якої розрахований бюджет на 2010 рік ($58 за барель), буде на $10-15 перевищена", - сказав Улюкаєв журналістам в Тулі. Він пов'язує це з очікуваним зростанням світової економіки в поточному році приблизно на 3%, що призведе до збільшення цін на товарні активи - нафту, газ, метали.
"З моєї точки зору, ціна нафти від $70 до $80 за барель найбільш комфортна. Вона відображає баланс інтересів виробника і споживача. Я думаю, що більшість учасників, які можуть впливати на ринок, прагнутимуть підтримувати ціни в цьому стані. І, відповідно, це створює хороші перспективи для російських підприємств, пов'язаних з експортом, для їх партнерів із виробничих зв'язків, також виникають позитивні очікування для бюджету", - сказав Улюкаєв. Він вважає, що стан російського бюджету в 2010 році буде істотно кращим із доходів і з дефіциту, ніж передбачається.
Крім того, Улюкаєв вважає, що в 2010 році торговельний баланс РФ буде стійко позитивним, можна чекати симетричного зростання експортута імпорту. Він нагадав, що позитивне сальдо торговельного балансу в 2009 році склало $110 млрд.
"Торговий баланс в 2010 році буде вельми позитивним, близьким до значень 2009 року. Те ж саме із поточного рахунку - позитивне сальдо на рівні $40 млрд найімовірніше за підсумками 2010 року", - вважає перший заступник голови ЦБ РФ.
Улюкаєв також вважає за можливе, що ситуація з припливом капіталу буде дещо кращою за очікування. "Ми прогнозуємо в 2010 році невеликий відплив приватного капіталу, але вельми можливе, на мій погляд, певне покращення".
Це означає, що ситуація на внутрішньому валютному ринку буде пов'язана швидше із великою пропозицією валюти і меншим попитом на неї.
"Наша реальна курсова політика буде ліберальною, рухи курсу рубля будуть як у бік зростання, так і у бік зниження, ці рухи можуть бути усередині дня, а можуть тривати декілька місяців. Вони можуть бути такими ж, як рух пари євро-долар (на ринку Forex ", - сказав він, підкресливши, що перехід на вільне курсоутворення - це один з елементів в подоланні недоліків системи, яка провокує надлишковий приплив-відплив капіталу.
"В тому, що ми зможемо реалізувати цей елемент інфляційного таргетування (плаваючий курс), я упевнений значно більше, ніж в тому, що ми зможемо реалізувати низку інших необхідних елементів. Ми вже поступово це робимо, поступово привчаємо суспільство до вільно плаваючого курсу", - сказав Улюкаєв.
При цьому він зазначив, що курсоутворення в Росії не зовсім вільне, оскільки ЦБ РФ здійснює планові інтервенції, це і надалі буде модифіковане вільне курсоутворення.
"Мені здається, це нормальна модель. Ми довели її спроможність суспільству, особам, які приймають рішення. Я вірю, що за будь-яких обставин нам це удасться", - сказав Улюкаєв, відзначивши, що населення і бізнес вже перестали нервово реагувати на волатильність курсу рубля, і структура депозитів практично не змінюється.
Говорячи про побоювання надмірного зміцнення рубля, Улюкаєв в черговий раз підкреслив, що "це не справа Центробанку - прогнозувати курс". "Ми не ставимо мету з курсу, ми будемо своїми механізмами маємо зробити так, щоб він був не дуже волатильним", - пояснив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас