Чим вищий пенсійний вік, тим триваліше життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим вищий пенсійний вік, тим триваліше життя

421
В деяких європейських країнах, а також в країнах колишнього радянського блоку, де було збільшено вік виходу на пенсію, спостерігаються збільшення тривалості життя населення. Такими, на перший погляд, парадоксальними спостереженнями, поділився сьогодні з журналістами голова Міждержавного статистичного комітету СНД Володимир Соколін, інформує ПРАЙМ-ТАСС.
"Перед розпадом СРСР найвища тривалість життя була в Білорусі, Прибалтика була десь посередині. Після розпаду, орієнтуючись на Європу, в Прибалтиці вимушені були підвищити пенсійний вік", - пояснив він. Після цього, за його словами, стала зменшуватись смертність. Фахівці пояснюють це психологічним чинником, коли людина орієнтована на продовження своєї трудової діяльності і життєдіяльності в цілому.
Таким чином, услід за скороченням смертності, підвищився рівень тривалості життя. В.Соколін відзначив політичну складність тих кроків, які повинні зробити в цьому випадку уряди країн, котрі йдуть цим, вважає він, "єдиним шляхом". "Зараз Казахстан і Киргизія підвищують пенсійний вік, розуміючи, що подітись нікуди і що працездатне населення не зможе витримати навантаження, які лягають на його плечі через збільшення в кілька разів кількості пенсіонерів", - сказав він, нагадавши також про європейський досвід, коли подібні заходи супроводжувались масовими протестами.
Як вважає В.Соколін, в Росії вже вийшли "на науковий рівень розуміння цієї проблеми, а також на політичний рівень, але не готові доки зробити цей відповідальний і непопулярний крок".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас