МВФ: Юань недоооцінений і повинен вільно торгуватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Юань недоооцінений і повинен вільно торгуватись

421
Голова Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан заявив, що юань недооцінений і повинен вільно торгуватися в тому випадку, якщо Китай хоче зробити його міжнародною валютою.
Із зростанням ролі Китаю в глобальній економіці буде зростати і роль його валюти, сказав глава МВФ, виступаючи на прес-конференції в рамках Азійського фінансового форуму в Гонконгу. Раніше Китай відкинув заклики США і ЄС про те, що обмінний курс юаня повинен встановлювати ринок. Прогнози про подальше зміцнення юаня призвели до більшого напливу іноземного капіталу до Китаю.
"Уряди країн Азії в даний час заклопотані тим, як керувати цими потоками, їх впливом на обмінний курс, на внутрішній попит, фінансову стабільність і виникнення "бульбашок" на ринку активів. У багатьох країнах обмінний курс повинен стати ключовим рішенням, особливо там, де валюта недооцінена", - зазначив Стросс-Кан.
Закордонні інвестори активно вкладають свої гроші в азійські активи, оскільки цей регіон очолив глобальний економічний підйом. Державні витрати країн Азії на відновлення економіки перевищили $2 трлн. Індекс MSCI Asia Pacific Index виріс більш ніж на 50% в порівнянні з минулим роком.
В таких умовах владі Китаю доводиться боротися з рекордним зростанням обсягів кредитування, які живлять бум на ринку нерухомості. Зростання прямих іноземних інвестицій в економіку країни в грудні 2009 року більш ніж в 2 рази, в порівнянні з аналогічним періодом 2008 років. За прогнозом аналітиків, опитаних Bloomberg, ВВП КНР в минулому кварталі виріс на 10,5%. Реліз офіційних даних із цього приводу очікується завтра, 21 січня.
"Було помічено сплеск припливу капіталу на ринки, що розвиваються, при цьому велику їх частину отримала Азія. Ці потоки відображають сприятливі перспективи для цих країн. Очікування з приводу майбутнього курсу національних валют також відіграють свою роль", - сказав Стросс-Кан.
На думку старшого економіста Asian Development Bank Дуньюня Парка, уряд КНР може дозволити юаню зростати починаючи з III кварталу поточного року. Китай підтримує курс національної валюти на рівні близько 6,83 юаня за $1 з липня 2008 року, після того, як дав йому зміцниться на 21% протягом попередніх трьох років.
В грудні минулого року резерви КНР в іноземній валюті зросли на 23% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року до безпрецедентної суми $2,4 трлн., говорять дані Центробанку КНР, опубліковані минулого тижня.
Стросс-Кан визнав, що Азія є локомотивом економічного підйому в світі і відіграє "важливу роль" в глобальній економіці. За його словами, 2010-й стане "роком трансформації для світу", а стійкість місцевих економік, за винятком Японії, приведе до зростання ВВП цих держав більш ніж на 7%. Це означає, що багато країн, що розвиваються, згорнуть заходи із держпідтримки економіки раніше від розвинених країн, зазначив Стросс-Кан.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас