"Ъ": "Велика кишеня" відмовилася від продажу міноритарного пакету акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Велика кишеня" відмовилася від продажу міноритарного пакету акцій

1308
"Квіза Трейд", що розвиває мережу супермаркетів "Велика кишеня", відмовилася від продажу міноритарного пакету акцій, про що вела переговори з грудня 2008 року. За 10-25% компанія планувала виручити $20-30 млн. "Але ми знайшли простіші рішення для поповнення обігових коштів і зниження боргового навантаження, - розповів основний власник 'Рітейл Груп' (володіє 'Квіза Трейд') Роман Лунін. - В компанії завжди є декілька можливостей залучити гроші. Продаж акцій не знадобився". За його словами, компанія змогла обійтися власними коштами - прибутком від операційної діяльності.
Компанія "Квіза Трейд" об'єднує 48 магазинів "Велика кишеня", 2 "Просто маркет" в Україні і 10 - в Молдові (загальна площа - 206,1 тис. кв. м). Чистий прибуток за дев'ять місяців минулого року склав 51,7 млн грн. (+59,6%). Основним власником вважається підприємець Роман Лунін.
В Dragon Capital (фінансовий радник "Квіза Трейд"), відзначають, що на пакет "Квіза Трейд" було п'ять потенційних претендентів, серед яких стратегічні інвестори і фонди прямих інвестицій. "Але інвестори дивилися на актив як на проблемний і занижували ціну. А в компанії не та ситуація, аби продавати частку за будь-яку ціну", - говорить директор інвестбанківського підрозділу ІК Dragon Capital Андрій Пивоварський.
За словами пана Пивоварського, торік компанія провела реструктуризацію зобов'язань перед кредиторами на короткостроковий період. На кінець вересня 2009 року її портфель довгострокових банківських кредитів, за даними ІГ "Сократ", складав близько 414,4 млн грн., короткострокових, - близько 39,5 млн грн. Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями досягла 742,6 млн грн. За інформацією галузевих аналітиків, влітку минулого року компанія не змогла виплатити купон по облігаціях серії С (на 250 млн грн.) у розмірі 15 млн грн. У самій компанії цю інформацію не коментували. "Зараз ми ведемо переговори з кредиторами про довгострокову реструктуризацію", - пояснив Андрій Пивоварський.
Продовольчий рітейл - один з секторів, які найбільше постраждали в 2009 році. За даними Держкомстату, роздрібні продажі за рік знизилися на 20,6%, до 229,9 млрд грн. Падіння продажів в "Великої кишені" в порівнянні з 2008 роком склало всього 13%, відзначають в компанії. "Різкий спад товарообігу стався в першій половині 2009 року. Вже в другому півріччі ситуація на ринку змінилася на краще, що не могло не позначитися на їх операційній діяльності", - відзначає віце-президент інвестиційно-банківського підрозділу ІК "Ренесанс Капітал Україна" Сергій Алексєєнко. Цього року "Велика Кишеня" розраховує збільшити товарообіг на 20-25% в порівнянні з 2009 роком. "Ми маємо намір інвестувати в розвиток близько 20-30 млн грн., відкривши до 20 магазинів", - сказав Роман Лунін.
Вероніка Гаврилюк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас