У Швеції розвалилася аптечна монополія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швеції розвалилася аптечна монополія

1632
Як повідомляє шведське радіо, на цьому тижні сталася історична подія - в країні розвалилася аптечна державна монополія, що проіснувала в Королівстві 40 років. Результатом конкуренції, що виникла, як сподіваються шведи, стануть зручніші години роботи, розширення асортименту і гнучкіший сервіс.
Міністр з соціальних питань Йоран Хегглунд відкрив першу приватну аптеку в шведській столиці. "Це чудово. Це явний знак того, що ми прийшли туди, куди хотіли, для того, щоб збільшити доступність аптек для громадян шляхом демонополізації. Приходять на цей ринок нові дійові особи, які змагатимуться за прихильність відвідувачів, та і самих аптек з'явиться більше", - підкреслив він.
Варто відзначити, що цим, як і багатьом іншим змінам на краще за останні роки, шведи багато в чому зобов'язані новим законам, що виробляються в ЄС.
Аптечна державна монополія, наприклад, довго була в Швеції непорушною разом з двома іншими: монополією на продаж спиртного і монополією на лотереї. Почала вона діяти в країні в 1970 році, коли була націоналізована торгівля фармакологічними товарами. Процес приватизації аптек проходив важко, дозволи не дуже охоче видавало Державне фармакологічне управління. З 900 аптек країни поки вирішено приватизувати 466. Але те, що це ще не кінець - очевидно; в рамках Європейського союзу різного роду державні монополії переносять погано. І, до речі, справа про шведську аптечну монополію зрушилася з місця якраз після того, як проблемою зацікавився Європейський суд.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас