"Ъ": Місія МВФ вивчить підготовку держбюджету на 2010 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Місія МВФ вивчить підготовку держбюджету на 2010 рік

276
Найближчим часом до України прибуде технічна місія Міжнародного валютного фонду, яка проведе експертний аналіз ситуації в країні і підготовку до перегляду програми співпраці для отримання Україною четвертого траншу кредиту stand-by, повідомив віце-прем'єр Григорій Немиря. МВФ обіцяв виділити Україні SDR 2,5 млрд (за крос-курсом $3,92 млрд). "Технічна місія МВФ разом зі спеціалістами Міністерства фінансів продовжить обговорення параметрів і стану виконання бюджету 2010 року", - уточнив він.
В 2008-2009 роках Україна отримала три транші кредитної допомоги МВФ на суму понад $10,5 млрд. Виділення четвертого траншу, заздалегідь запланованого на листопад 2009 року, було перенесене на невизначений термін через набрання чинності закону "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати в 2010 році", проти якого виступає МВФ. Глава фонду Домінік Стросс-Кан обіцяв відновити роботу з Україною після завершення президентських виборів. Другий тур голосування, в який виходять лідер Партії регіонів Віктор Янукович і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, відбудеться 7 лютого. Але 30 грудня 2009 року МВФ пішов на поступку уряду і дозволив знизити мінімальний рівень чистих міжнародних резервів НБУ майже на $2 млрд у зв'язку з необхідністю розрахунків з Росією за газ. Завдяки цьому НАК "Нафтогаз України" змогла заплатити ВАТ "Газпром" $892 млн за ввезений в грудні газ.
В представництві МВФ в Україні Ъ заявили, що приїзд офіційної місії фонду до Києва можливий не раніше другої декади лютого. "По-перше, формально главою місії ще залишається Джейла Пазарбазіолу, а її наступник Атанасіос Арвантіс вступає на посаду лише в лютому. По-друге, необхідно діждатися закінчення виборів, аби знати, з ким доведеться вести переговори", - сказало джерело в МВФ.
За оцінкою аналітика ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасії Головач, основною умовою відновлення співпраці з МВФ є прийняття держбюджету на 2010 рік, а не особистість нового глави держави. "Економічні програми обох кандидатів відрізняються неістотно. Незалежно від результату виборів, четвертий транш можливий, і основною умовою його отримання є прийняття бюджету, який влаштує МВФ", - сказала вона.
З такою оцінкою погоджується заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах: "Ми постійно ведемо консультації з МВФ, відстоюючи позицію, що транші фонду необхідні. Але уряд використовує їх не для виходу країни з кризи, а для покриття касового дефіциту бюджету. У мене склалося враження, що чиновники МВФ розуміють нашу позицію, тому проблем в процесі переговорів бути не повинно". Єдиною складністю, за словами пана Кінаха, є необхідність паралельно готувати держбюджет-2010. "Ці дві роботи взаємозв'язані, отже, переговори можуть тривати близько двох місяців", - сказав народний депутат. Юлія Тимошенко пропонує прийняти проект бюджету на 2010 рік, підготовлений Кабміном ще у вересні.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас