Агентство S&P оцінило частку повернення коштів при дефолтах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агентство S&P оцінило частку повернення коштів при дефолтах

599
Служба кредитних рейтингів Standard & Poor`s готується опублікувати аналіз перспектив повернення боргів після дефолтів в банківських секторах Казахстану, Росії та України (КРУ), в якому відзначається затяжний характер повернення боргів банків цих країн. "Ми чекаємо, що середній рівень повернення боргу банками КРУ, що допускають дефолт, за повний цикл рецесії буде нижче 40%, - йдеться в звіті. - НБУ за 2008 рік і 9 місяців 2009 року завершив ліквідацію 11 банків і заявив, що середньозважений показник повернення боргу по всіх категоріях кредиторів склав 37%". На думку S&P, ці дані стосуються лише банків, що ліквідуються, а з врахуванням установ, що отримали фінансову допомогу або які здійснюють вимушену реструктуризацію, він має бути дещо вищим.
В S&P вважають, що низький показник повернення боргів проблемними банками стався через виведення ліквідних активів кредитних установ їх менеджментом і акціонерами задовго до оголошення дефолту або введення тимчасових адміністрацій. Головні проблеми агентство бачить у відсутності у кредиторів реальної інформації і маніпулюванні звітністю банків: "Ми вважаємо, що на ефективність повернення коштів кредиторам негативно впливає і такий чинник, як непрозорість процесу прийняття рішень тимчасовими керівниками. Їх рішення нерідко є результатом інтриг і боротьби між впливовими групами інтересів. Все це безпосередньо стосується недоліків банківського регулювання і нагляду, які ми спостерігаємо впродовж багатьох років і які перешкоджають підвищенню рейтингів банків з даних трьох країн". Окремі звіти S&P зробило по п'яти банках: "Україна", "Надра", Промінвестбанку та установах, які завершили реструктуризацію єврооблігацій, - Альфа-банку і ПУМБ.
В Нацбанку вважають метод оцінки S&P неадекватним. "Є банки, з яких не вивели жодного активу, є такі, з яких вивели значно більше 40%. Складно говорити про 'середню температуру по лікарні', - сказав начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. - Ми виводимо 4 банки на нормальну роботу і повністю повертаємо кошти кредиторам. І ще з двох банків також скоро виведемо тимчасову адміністрацію". Безуспішне адміністрування по двох інших банках змушує найближчим часом подати документи на їх ліквідацію, бо активи з них були виведені й немає перспектив їх оздоровлення. "Якщо ми 3 місяці попрацювали з банком, з якого вивели активи, він майже стовідсотково йде на ліквідацію, - пояснив він. - При розгляді питання введення адміністрації ми дивимося на активи. Якщо їх там немає, то наша пропозиція правлінню - відразу проводити ліквідацію".
Начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин упевнений, що стосовно України S&P знову використовувало песимістичний сценарій. "Рейтингові агентства обпеклися на оцінці міжнародних фінансових компаній, які збанкрутіли, і згущують фарби, - говорить він. - Звичайно, негативно на українські оцінки впливає політична нестабільність і неможливість прогнозувати рішення держчиновників". При цьому аналітики не відносять до негативних прикладів технічні дефолти при проведенні реструктуризації євробондів. "Вони досягають прогнозованого графіка погашення боргів", - сказав Олександр Печеріцин.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас