Ринок акцій РФ вийшов у плюс слідом за Америкою, індекс ММВБ відновив річну вершину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ вийшов у плюс слідом за Америкою, індекс ММВБ відновив річну вершину

Фондовий ринок
113
Ринок акцій РФ, що знижувався велику частину дня разом з європейськими індексами і нафтою, за підсумками торгів вийшов в "плюс" по індексу ММВБ слідом за Америкою, яка відігравала зростання після вихідних.
Індекс ММВБ виріс до 1484,03 пункту (+0,3%, новий річний максимум на закриття сесії), індекс РТС склав 1580,67 пункту (-0,03%); динаміка цін основних "фішок" на біржах виявилася різноспрямованою в межах 0,1-1,7%.
Ф'ючерс на індекс РТС перевищив базовий актив на 12,5 пункту, що говорить про помірно позитивні чекання гравців.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,3% на ФБ ММВБ), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (-1,8%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-0,4%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1,7%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-0,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,7%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (-1,4%), "Полюс Золота" (РТС: PLZL) (-0,7%).
Зросли папери ВТБ (РТС: VTBR) (+1,1%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+0,2%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+1,7%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+0,3%).
Азіатські ринки у вівторок просіли на тлі зниження акцій банків Австралії і промпідприємств Японії, незважаючи на підвищення вартості сировини і валют регіону, окрім ієни.
Європейські індекси у вівторок знижувалися на даних про зміну споживчих цін у Великобританії в грудні (ціни в річному вираженні зросли на 2,9% при прогнозах підвищення на 1,9%, що збільшує вірогідність підвищення процентних ставок), а також після публікації індексу ZEW щодо довіри інвесторів і аналітиків до економіки Німеччини в січні (індекс знизився четвертий місяць підряд і досяг 47,2 пункту при прогнозах зниження до 50 пунктів).
Звіт американського банку Citigroup додав негативу: чистий збиток банку в четвертому кварталі 2009 року склав $7,6 млрд, або 33 центи на акцію, у зв'язку з витратами на погашення заборгованості перед державою. Збиток Citigroup від операцій, що продовжуються, склав 34 центи на акцію, тоді як аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували цей показник на рівні 30 центів на акцію.
Тим часом розбавили зовнішній негатив дані про покупки інвесторами американських активів у листопаді, які в п'ять разів перевищили чекання (обсяг вкладень склав $126,8 млрд при прогнозах покупок у розмірі $25 млрд). На цій статистиці ринки відіграли втрати, європейські індекси вийшли в "плюс", також підйом індексів відзначався на початку торгів у США (індекси виросли на 0,7-1,4%).
Після закриття торгів в США у вівторок вийде квартальний звіт компанії International Business Machines.
Нафта у вівторок опускалася до мінімумів з початку 2010 року услід за відкотом фондових майданчиків, але потім ситуація виправилася. Ціна березневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI склала $77,97 за барель (-0,5%).
Напередодні вартість нафти збільшилася за підсумками торгів вперше за шість сесій на чеканнях збільшення імпорту палива Китаєм цього року, а також збереження квоти ОПЕК на рівні, близькому до поточного. Згідно даним China Oil, Gas & Petrochemicals, Китай збільшить імпорт нафти в 2010 році на 15%.
Міністр нафти Катару Абдулла Бен Хамад аль-Атийя в понеділок заявив, що не чекає збільшення обсягів видобутку країнами, що входять до ОПЕК, цього року, бо ринок достатньою мірою забезпечений паливом.
Як відзначає провідний аналітик ІФ "Олма" Антон Старцев, в першій половині торгів корекції вниз сприяли новини з Азії та Європи. "У Японії знизився до піврічного мінімуму індекс довіри споживачів, і авіакомпанія Japan Airlines оголосила про банкротство. У Великобританії вище за чекання виявився індекс споживчих цін (ознаки інфляційного тиску підвищують ризики посилення грошової політики центробанків), у Німеччині гірше за прогнози вийшов індекс довіри ZEW. У другій половині дня вийшла звітність Citigroup, яка спочатку також була сприйнята негативно, проте незабаром трейдери змінили свою думку: як з'ясувалося, значна частина збитків Citigroup пояснюється погашенням боргу перед урядом, а значить, носить тимчасовий характер", - сказав він.
В середу учасників ринку чекає звітність відразу декількох крупних банків, включаючи Morgan Stanley, Bank of America і Wells Fargo, а значить, можна чекати високої волатильності по фондових індексах. Дані технічного аналізу залишають в силі можливість зростання з найближчою метою 1650 пунктів по індексу РТС, вважає Старцев.
За словами заступника генерального директора з інвестиційного аналізу ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Андрія Вернікова, в процесі торгів у вівторок індекс ММВБ опускався на підтримку 1460 пунктів, але потім відіграв втрати. "Ми готуємося до просадки ринку в лютому, сигналом до якої буде пробиття підтримки 1410 пунктів по індексу ММВБ. Прогнозувати заздалегідь, наскільки знизиться ринок, так само складно, як пересічному автоаматорові зрозуміти справність гальм, поки машина стоїть на горизонтальній поверхні, а не на схилі. Поки нафтові ціни стримуються вище за підтримку $75,5 за барель, а американський індекс S&P 500 вище за рівень 1115 пунктів, гальма в нашого ринку перевірити складно. Зараз ціни на нафту знижуються через прогнози метеорологів про потепління в США і зміцнення долара. Якщо січневі макроекономічні дані в США, які почнуть виходити в лютому, не виправдають очікувань інвесторів, то нафта знизиться нижче $75,5 за барель. Для фондового ринку це буде хорошим схилом для перевірки гальм. Нижче рівня $65 за барель ми нафту не чекаємо, але березень і квітень будуть для "нафтобиків" складними", - вважає він.
Начальник відділу довірчих і брокерських операцій Газенергопромбанку Павло Оглоблін чекає найближчим часом продовження зміцнення долара і зниження нафти і, відповідно, корекції російського ринку.
"Вівторок на російському фондовому ринку видався досить волатильним. День почався непоганим зростанням, але після виходу негативних даних з Німеччини ринок почав знижуватися. На даних ZEW американська валюта продовжила зміцнюватися. Також не викликає особливого оптимізму здешевлення нафти. Найближчим часом чекаємо продовження зовнішньої динаміки зміцнення долара і зниження нафти і, відповідно, корекцію нашого ринку", - відзначає він.
В той же час начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев нагадує, що по відношенню до багатьох ринків, що розвиваються, російський ринок виглядає зараз досить дешевим через наслідки обвального падіння в 2008 році. "Відновне зростання 2009 року дозволило дещо скоротити наше відставання від інших ринків, що розвиваються. Проте ми як і раніше залишаємося в групі аутсайдерів, особливо це помітно по відношенню до ринків групи BRIC. Але саме ця обставина робить сьогоднішні покупки російських паперів привабливими з точки зору подальшої перспективи. Найближча мета (на січень) зростання індексу ММВБ розташована близько 1540 пунктів, підтримка - на рівні 1454 пункту", - відзначає він.
На азіатських майданчиках у вівторок відношення котирувань акцій в рамках індексу MSCI World до прибутку підскочило до найвищого рівня з 2002 року, це викликає у інвесторів побоювання, що темпи зростання вартості цінних паперів можуть випередити збільшення прибутку.
Подешевшали акції найбільшого австралійського банку Commonwealth Bank of Australia, знизився курс паперів найбільшого по капіталізації банку Японії - Mitsubishi UFJ Financial Group - після того, як Barclays оголосив, що доходи кредитно-фінансових установ від кредитних операцій можуть скоротитися.
Вартість акцій авіаперевізника Japan Airlines обвалилася на 40% - до історичного мінімуму в 3 ієни. Компанія у вівторок оголосила про подання позову до суду про своє банкротство.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок лідерами відкоту стали акції "Сибіртелекому" (РТС: ENCO) (-3,3%), "Північно-західного телекому" (РТС: SPTL) (-2,6% звичайні і -3,3% "префи"), банку "Відродження" (РТС: VZRZ) (-2,3%), "ВСМПО-Авісма" (РТС: VSMO) (-1,9%).
Подорожчали папери "НОВАТЕКу" (РТС: NVTK) (+4,2%), "Групи компаній ПІК" (РТС: PIKK) (+3,9%), ОГК-5 (РТС: OGKE) (+3,2%), ТГК-14 (РТС: TGKN) (+2,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $12,207 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $469,767 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 61,093 млрд рублів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас