У 1-у кварталі Німеччину чекає стагнація? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 1-у кварталі Німеччину чекає стагнація?

Казна та Політика
325
Настрої німецьких аналітиків та інвесторів погіршились в січні сильніше, ніж очікувалося, породивши побоювання про те, що економіці загрожує стагнація в першому кварталі і мляве відновлення протягом року, повідомляє Рейтер.
Дослідницький інститут ZEW повідомив у вівторок, що індекс економічних очікувань склав в січні 47,2 пунктів проти 50,4 пунктів в грудні, тоді як аналітики чекали 49,5 пункти.
"В першому кварталі 2010 року ми чекаємо стагнації - відновлення буде вибоїстим", - сказав Карстен Джуліус з Dekabank.
Німеччині вийшла з найглибшої післявоєнної рецесії в другому кварталі 2009 року, коли економіка зросла на 0,4 відсотка в квартальному обчисленні. У липні-вересні швидкість росту збільшилася до 0,7 відсотка.
Але показник ВВП за 2009 рік, опублікований минулого тижня, говорить про те, що економіка, можливо, не розвивалася в останньому кварталі минулого року, а міністр економіки Райнер Брюделе сказав, що зростання в поточному кварталі, можливо, буде близьким до нуля.
"Потроху економічний прогноз Німеччини погіршується", - зазначив Йенс-Олівер Ніклаш з LBBW.
Прогноз стану ключового промислового сектора Німеччини також був затьмарений останніми даними про замовлення, які продемонстрували зменшення попиту в листопаді, що позначилось на показниках виробництва.
Промисловий конгломерат Siemens заявив минулого тижня, що умови для торгівлі залишаються жорсткими, і знижувальний тиск на ціни вплине на виручку компанії в найближчі квартали.
На думку міністра фінансів Вольфганга Шойбле, економічний прогноз для Німеччини виглядає невизначено. Економісти дотримуються похмурої точки зору на перспективи найбільшої європейської економіки в поточному році.
"колишній ентузіазм, викликаний закінченням рецесії торік, поступився місцем реалістичнішим поглядам, - сказав Карстен Бржески з ING Financial Markets. - Економіка Німеччини зараз входить в тихі води".
Міжнародний валютний фонд в понеділок повідомив, що відновлення в Європі залежить від антикризової фінансової і грошово-кредитної політики, яку слід продовжувати.
Не дивлячись на погіршення економічних очікувань, індекс поточних економічних умов в січні виріс до мінус 56,6 пунктів з мінус 60,6 пунктів в грудні.
"Економічна ситуація покращується повільно, але упевнено, - вважає Хайнріх Байер з Postbank. - Вона як і раніше покращуватиметься, але повільно і не дуже енергійно, як в Німеччині, так і в інших європейських країнах, США та Великобританії".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас