Немиря: Найближчим часом до України повернеться технічна місія МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немиря: Найближчим часом до України повернеться технічна місія МВФ

Кредит&Депозит
364
Найближчим часом до України повернеться технічна місія МВФ. Про це повідомив на брифінгу віце-прем'єр-міністр України Григорій Немиря, інформує кореспондент РБК-Україна.
За його словами, дата прибуття технічної місії МВФ до України уточнюється.
Немиря зазначив, що технічна місія МВФ разом з фахівцями з Міністерства фінансів продовжить обговорення параметрів і стану реалізації виконання бюджету 2010 р.
Віце-прем'єр-міністр України нагадав, що раніше Стросс-Кан заявив, що третій перегляд програми співпраці України і МВФ відбудеться після президентських виборів в Україні. "Але для того, щоб не втрачати час і закінчити успішно перегляд, технічна експертна місія приїде до України вже найближчим часом. Конкретні дати ми зараз погоджуємо", - сказав Немиря.
Також віце-прем'єр-міністр України Григорій Немиря сказав, що Україні вистачить внутрішніх ресурсів для своєчасної оплати за російський газ. Він нагадав, що з початку 2010 р. Україна платить ринкову ціну за газ. "Україна і раніше виконувала свої зобов'язання, і у мене немає сумнівів, що Україна їх виконуватиме і в майбутньому", - зазначив Немиря.
За словами віце-прем'єра, конкретні параметри платежу за газ залежатимуть від обсягів спожитого газу і необхідного для транзиту. "Зараз поки що ми не можемо назвати точну інформацію щодо конкретних параметрів. Вже ближче до кінця місяця експерти можуть дати чітку і конкретну відповідь... Внутрішні ресурси дозволяють Україні виконувати і дотримуватися платіжної дисципліни у всі подальші місяці", - зазначив Немиря.
Як вже повідомлялося, напередодні нового року (МВФ) відхилив прохання України про додаткове фінансування у розмірі 2 мільярдів дол. МВФ мотивував відмову тим, що український уряд не виконує узяті на себе зобов'язання в рамках погодженої з фондом програми, а керівники країни знаходяться у відкритій конфронтації напередодні запланованих на 17 січня президентських виборів.
Раніше в.о. глави Мінфіну України Ігор Уманський заявив, що МВФ розгляне питання повернення місії до України і надання чергового траншу не раніше ніж після закінчення новорічних і різдвяних свят. Окрім цього, він також зазначив, що принципових розбіжностей між офіційним Києвом і МВФ на сьогодні практично немає.
Водночас прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін і МВФ розробили нову модель співпраці, яка передбачає виділення Україні коштів на некредитній підставі.
17 грудня віце-прем'єр міністр України Григорій Немиря у складі офіційної делегації провів у Вашингтоні переговори з керівництвом МВФ про умови перегляду програми stand-by.
Раніше голова МЗС Петро Порошенко зазначив, що гарантій отримання чергового кредиту від Міжнародного валютного фонду в України немає. Проте, за його словами, Україна має перспективи, які "вимагають консультацій, прозорості дій і деполітизування процесу".
Як вже повідомлялося, віце-прем'єр Немиря в інтерв'ю The Financial Times сказав, що Україна звернулася до МВФ з проханням виділити екстрений кредит в сумі 2 млрд дол. через "дуже складну ситуацію" з виконанням своїх зовнішніх зобов'язань. Водночас The New York Times повідомила, що МВФ вирішив відкликати четвертий транш кредиту у розмірі 3,5 млрд дол. до закінчення виборів Президента України через намір політиків узяти під контроль бюджет.
Нагадаємо, 1 вересня ц.р. представники МВФ перебували в Україні для вивчення питання про надання Україні наступного траншу кредиту фонду.
В листопаді 2008 р. МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. Тоді ж Фонд виділив Україні перший транш 4,5 млрд дол. Другий транш кредиту МВФ у розмірі 2,625 млрд дол. був отриманий 14 травня 2009 р. Кошти третього траншу МВФ за стабілізаційною програмою stand-by у сумі 3,3 млрд дол. Україна отримала 5 серпня ц.р. З врахуванням цього траншу загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, становить 10,9 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас