Польща може пробачити "Газпрому" борг за транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща може пробачити "Газпрому" борг за транзит газу

Енергетика
478
Польща, котра вже більше року не отримує чверть газового імпорту, може пробачити своєму головному газовому постачальникові - ВАТ "Газпром" борг за транзит газу до Німеччини в обмін на знижки на газ, що купується поляками.
Як повідомляє кореспондент УНІАН в Польщі, про це заявив виданню Rzeczpospolita віце-прем'єр-міністр Польщі Вальдемар Павляк, який в грудні минулого року заблокував затвердження польсько-російських газових домовленостей.
"В існуючій ситуації варто подумати про те, аби в дискусію про заборгованість включити тему майбутніх розрахунків. Можливо, поступаючись в одному місці, у нас вийде, наприклад, отримати знижку в ціні на майбутні постачання", - сказав він.
"Навіть якби це був 1% знижок, то він виллється у мільйони доларів, що дозволило б зрівняти стару заборгованість за 2006-2008 роки (за транзит російського газу територією Польщі до Німеччини)", - додав Павляк.
Віце-прем'єр закликав до взаємних поступок, зазначаючи, що це допоможе вирішити проблеми в двосторонніх відносинах.
Павляк нагадав, що в 2007 році польський уряд зняв свої зауваження до Росії щодо вступу до СОТ, а через кілька місяців після того росіяни скасували ембарго на постачання польського м'яса до Росії. Він також зазначив, що в 2006 році через конфліктну політику Польща втратила 10% знижок на постачання російського газу в країну, і тоді втрати Польщі вилилися "в мільярд доларів".
Як повідомляв УНІАН, минулого тижня Павляк дозволив використовувати резервні 400 млн. кубометрів газу, запевнивши, що польські споживачі не матимуть проблем до квітня 2010 року.
Водночас польська національна компанія PGNIG заявляла про те, що вже в лютому буде змушена обмежувати постачання промисловим споживачам через дефіцит газу, викликаний невиконанням з 2009 року газового контракту швейцарським трейдером "РосУкрЕнерго".
Польща офіційно оцінює борг "Газпрому" за прокачуваний польською частиною Ямальського газопроводу до Німеччини газ з 2006 року в 80-100 млн. доларів.
Перед черговим раундом переговорів щодо додаткових постачань газу до Польщі 12 січня, про які поляки намагаються домовитися з росіянами з початку минулого року, польська газета Dziennik Gazeta Prawna написала, що борг "Газпрому" за прокачаний газ насправді складає близько 350 млн. дол.
За даними видання, ще 65 млн. дол. PGNIG може вимагати від росіян за невиконання контракту "РосУкрЕнерго", головним акціонером якого є "Газпром".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас