Банкіри завдають удару у відповідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри завдають удару у відповідь

Казна та Політика
9131
Запропонований президентом США Бараком Обамою податок на зобов'язання найбільших банків може бути оскаржений у Верховному суді країни. Одна з найбільших груп лобістів фінансового сектора - Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA) - найняла відомого юриста для того, щоб встановити законність подібного вибіркового оподаткування учасників сектора.
Інтереси сектора відстоюватиме дуже відомий і титулований юрист з компанії Sidley Austin Картер Філліпс, який має великий досвід роботи у Верховному суді США. За даними The New York Times, електронні листи із сповіщенням про його найм були відправлені групою керівників найбільших банків минулого тижня. Завдання Філліпса - перевірити запропонований Обамою законопроект на відповідність Конституції США.
На думку експертів, владі буде дуже не просто прописати в законі всі аспекти так званого "податку на кризу". Передбачається, що він стягуватиметься з 50 великих фінансових організацій, активи яких перевищують 50 млрд дол. В той же час численні хедж-фонди, а також страхова компанія AIG, яка нарівні з банками отримала екстрену допомогу від держави під час кризи, будуть звільнені від сплати податку. Таким чином, виділення певної групи банків, а не всього сектора, може бути витлумачене як порушення законодавства.
В SIFMA підтвердили РБК daily, що Картер Філліпс справді найнятий для захисту інтересів її членів, а також те, що SIFMA не схвалює ініціативу Обами. Співробітник, котрий побажав залишитися невідомим, додав, що поки дуже рано говорити про судову тяганину, адже сам законопроект поки не пройшов розгляд у конгресі й не має юридичної сили. Варто відзначити, що представники банківської галузі США вже не вперше вдаються до послуг Філліпса. Минулої весни SIFMA доручило йому вивчити юридичні аспекти запропонованого владою податку на бонуси. Тоді до суду справа не дійшла - законопроект так і не був прийнятий.
На цей раз Білий дім готовий йти до кінця. "Замість того, аби відправляти на боротьбу із законопроектом численних лобістів і наймати цілу армію юристів і бухгалтерів у надії уникнути оподаткування, я пропоную вам задуматися, а чи не простіше заплатити", - заявив Барак Обама. Подібний настрій влади, вважають експерти, може звести нанівець всі юридичні контрвипади лобістів.
"Юридично оскаржити законопроект навряд чи вийде. Співробітники адміністрації президента зуміють знайти обґрунтування для прийняття закону саме у такому вигляді, - пояснив РБК daily партнер юридичної компанії SALANS Ренді Брегман. - Найбільш перспективним варіантом у даному випадку було б лобіювання інтересів на слуханнях в конгресі. Повністю виключити податок таким чином навряд чи вдасться, а ось знизити, наприклад, ставку цілком можливо".
Боротися банкірам дійсно є за що. За оцінками Morgan Stanley, найбільші виплати припадуть на Citigroup (2,2 млрд дол.), J. P. Morgan Chase (2,1 млрд) і Bank of America Merrill Lynch (2,1 млрд). Розщедритися доведеться і закордонним банкам, що працюють на території США. Серед них найбільші виплати припадуть на Barclays (560 млн дол.), Deutsche Bank (551 млн) і HSBC (430 млн).
Поки що ініціатива президента обговорюється в ділових і політичних колах країни, банки продовжують дратувати пересічних громадян непомірно високими бонусами для своїх співробітників. Так, за повідомленнями з Уолл-стріт, чотири найбільші банки США в сумі мають намір виплатити своїм менеджерам близько 100 млрд дол. у вигляді бонусів та інших заохочувальних програм.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас