Криза повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза повертається

Казна та Політика
8826
Глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан попередив про можливість другої хвилі глобального економічного спаду. Аналогічну думку озвучив і фінансовий гуру Джордж Сорос.
Експерти розходяться в думках щодо джерела нового оберта кризи, але сходяться на тому, що головною проблемою розвинених економік в 2010 р. буде фіскальний дефіцит.
Глава МВФ Домінік Стросс-Кан напередодні в Токіо заявив: "Ми маємо бути дуже обережними, оскільки поточне відновлення залишається украй нестійким". На його думку, підвищений ризик для світової економіки несуть на сьогодні дешеві гроші, які заливають ринки, що розвиваються. Їх надлишок може спричинити утворення нових бульбашок на ринках активів.
На думку керівника фонду, основною проблемою урядів і центробанків залишається адекватний вихід з режиму надзвичайної підтримки провідних світових економік. "Якщо ми припинимо ці заходи дуже рано, виникне загроза повторної рецесії, - підкреслив він. - У більшості країн зростання економік все ще підтримується державними заходами. Необхідно, перш за все, орієнтуватися на рівень внутрішнього попиту і показники безробіття".
Раніше фінансист Джордж Сорос заявляв про можливість другої хвилі світової економічної кризи. За його словами, винними в її виникненні знов стануть США. "Новий обвал на фондовому ринку цілком вірогідний, бо на сьогодні біржовики налаштовані оптимістично, адже вважають, що нинішня криза не відрізняється від попередніх", - вважає Сорос.
Він закликав ввести новий механізм регулювання міжнародних фінансових ринків: "Через глобалізацію для фінансів немає кордонів. Тим часом навіть сучасна міжнародна регуляція ґрунтується на суверенних інтересах і здійснюється національними регуляторами. І кожен уряд стурбований, перш за все, станом економіки власної країни, а не станом справ у глобальному масштабі", - заявив Сорос.
На думку експертів Центру економічних досліджень Інституту глобалізації і соціальних рухів, поштовх до переходу економічної кризи в нову фазу розвитку буде даний подіями за межами США. Сигналом до нової хвилі біржових падінь і обвалу спекулятивних цін на сировинних ринках послужить, на думку аналітиків, серія великих банкрутств у країнах третього світу.
Як вважають експерти центру, влада США змогла в 2009 р. перекласти низку проблем на економіки інших держав. "Уряди повсюдно вживали заходи щодо збереження прибутковості експорту, часто замкнутого на США. Становище національних споживачів підривалося на благо стабільності зовнішнього збуту. Зважаючи на це криза могла глибше вражати економіки країн, периферійних відносно США, без обвалення експорту", - сказав директор ІГСО Борис Кагарлицький.
За його словами, навіть активні державні витрати не могли в такій ситуації стримати повзуче зростання "поганих боргів" у портфелях банків. Створювалися умови для старту другої хвилі кризи поза США. Перший сигнал прийшов у кінці минулого року з Об'єднаних Арабських Еміратів: неплатоспроможним виявився державний холдинг Dubai World.
"Основна проблема розвинених економік, з якою вони боротимуться в 2010 р., - величезний фіскальний дефіцит. У поточному році будуть згорнуті масштабні програми фінансової підтримки, що діяли в США і Європі", - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
За його словами, після згортання заходів щодо стимулювання економіки виникає ризик сповільнення темпів економічного зростання. "Тому мають бути зроблені заходи, які б продовжили стимулювати економіку в умовах, коли фіскальні й монетарні методи не застосовуватимуться в колишньому обсязі. У контексті України потрібно вести мову про поліпшення інвестиційного клімату, залучення іноземних інвесторів, трансфер технологій.
При цьому необхідна більш зважена фіскальна і монетарна політика", - сказав експерт. Устенко впевнений: незважаючи на те, що в 2010 р. світова економіка збереже турбулентність, провідні країни світу показуватимуть невелике зростання, що, у свою чергу, позитивно позначиться на економіках менш розвинених країн.
Нагадаємо, на початку жовтня МВФ підвищив прогноз зростання світової економіки на 2010 р. на 0,6% - до 3,1%, і поліпшив прогноз з економік розвинених країн. Так, прогноз зростання економіки США і зони євро підвищений на 0,7% і 0,6% - до 1,5% і 0,3% відповідно. Для Німеччини прогноз підвищений на 0,9%: МВФ чекає зростання ВВП цієї країни на 0,3% в 2010 р.
Ксенія Лазоренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас