Рада директорів Japan Airlines ухвалила рішення про банкрутство авіакомпанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада директорів Japan Airlines ухвалила рішення про банкрутство авіакомпанії

419
Рада директорів обтяженої боргами японської авіакомпанії Japan Airlines, також відомої як JAL, на сьогоднішньому засіданні ухвалила рішення про банкрутство компанії, передає Reuters з посиланням на японські ЗМІ. Як очікується, JAL подасть до токійського суду заяву про реструктуризацію і захист від кредиторів. Банкрутство Japan Airlines буде одним з найбільших в корпоративній історії Японії.
Після банкрутства JAL квазідержавна корпорація Enterprise Turnaround Initiative Corp., що займається проблемними компаніями, почне масштабну реструктуризацію авіакомпанії, під час якої будуть скорочені близько 15,7 тис. співробітників авіакомпанії, активи групи урізані, частина внутрішніх і міжнародних маршрутів закрита.
Боротьба Japan Airlines за виживання з невизначеним результатом продовжувалася декілька місяців, котирування акцій компанії пішли в круте піке і практично знецінилися на тлі спекуляцій про неминуче банкрутство. За підсумками торгів 18 січня 2010 р. біржова вартість паперів Japan Airlines опустилася до нового абсолютного мінімуму 5 єн (0,06 дол.), і тепер вся компанія оцінюється лише в 150 млн дол. - менше, ніж ціна сучасного пасажирського авіалайнера.
За даними японських ЗМІ, план оздоровлення Japan Airlines припускає, що компанія продовжить здійснювати авіарейси, проте інвестори напевно позбудуться вкладених в Japan Airlines коштів. Після банкрутства, швидше за все, буде проведений делістінг акцій Japan Airlines з Токійської фондової біржі, хоча існують інші, менш вірогідні сценарії.
Japan Airlines була заснована в 1951 р. як державна авіакомпанія. У 1987 р. JAL перейшла в приватні руки, проте незабаром стала жертвою ризикованих інвестицій, зростаючих витрат на соціальне забезпечення співробітників і операційної моделі, яка змушувала компанію підтримувати неприбуткові внутрішні маршрути. Остаточний вирок японській авіакомпанії підписала світова фінансова криза 2008 р., в результаті якої обсяг пасажирських перевезень впав, різко зросла вартість позикових коштів. Станом на листопад 2009 р. борги Japan Airlines оцінювалися в 1,5 трлн єн (16,5 млрд дол.). За шість місяців по вересень 2009 р. JAL зазнала збитків на 1,5 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас