"Ъ": Імпортерам скоротять термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Імпортерам скоротять термін

Казна та Політика
1691
Мінекономіки запропонувало удвічі зменшити термін розрахунків по імпортних операціях без ввезення товарів до України - операцій, при яких українські компанії купують товари за кордоном з метою їх перепродажу в інші країни. Якщо зараз граничний термін таких розрахунків складає 180 днів, то після затвердження змін в постанови Кабміну №1392 і №1409 від 2007 року, оприлюднені вчора на сайті міністерства, їх термін складе 90 днів.
В пояснювальній записці зазначено, що зменшення терміну розрахунків викликане набранням чинності закону №1533-VI від 24 листопада 2009 року, який скоротив з 180 до 90 днів час повернення експортної виручки. У записці вказується, що зменшення терміну по імпортних контрактах "сприяє запобіганню незаконному відтоку валюти за кордон". У 2008 році, за даними Державної податкової адміністрації, за цими контрактами виведено $2,7 млрд.
В департаменті державного контролю і регулювання зовнішньоекономічної діяльності Мінекономіки повідомили, що при нелегальному виведенні капіталів з країни імпорт без постачання товару майже не використовується. "Для цих операцій необхідні висновки Мінекономіки, а тому для тіньового виведення використовуються інші схеми", - пояснив співрозмовник, який побажав залишитися невідомим. Він також уточнив, що міністерство готове відмовитися від ініціативи через втрату нею актуальності. "Закон (№1533-VI.– ред.) розроблявся в кінці 2008 року, коли загроза відтоку валюти впливала на економічну стабільність. Зараз такої загрози немає, і Мінекономіки підтримує повернення старої норми терміном 180 днів", - сказав співрозмовник. Повернення до 180-денного терміну міститься в законопроекті №5378 депутатів Юрія Полунєєва (БЮТ) і Сергія Клюєва (Партія регіонів). "Посилення умов розрахунків по валютних контрактах було необхідне в період загострення кризи. Тепер зовнішня ситуація сприятливіша для економіки, і такі обмеження виглядають недоцільно", - визнав пан Полунєєв. За його словами, в грудні проект вже пройшов перше читання, а друге очікується в лютому.
Поки закон не прийнятий, зменшення термінів розрахунків ударить по бізнесу, упевнений президент Українського національного комітету Міжнародної торговельної палати Володимир Щелкунов: "Реалізація дуже великої кількості контрактів не дозволить бізнесменам вкластися в 90-денний термін. Кількість звернень в Мінекономіки на продовження терміну закінчення розрахунків зросте в рази, а це зайвий клопіт. Крім того, це поставить бізнес в нерівні умови: хтось зможе домовитися з Мінекономіки про продовження терміну, а хтось - ні".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас