"Ъ": "АрселорМіттал-Кривий Ріг помирився з групою "Приват" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "АрселорМіттал-Кривий Ріг помирився з групою "Приват"

996
Конфлікт між підконтрольним групі "Приват" Запорізьким заводом феросплавів (ЗЗФ) і меткомбінатом "АрселорМіттал Кривий Ріг" (АМКР) вичерпаний, повідомив перший заступник голови правління ПриватБанку Тімур Новіков. "По всіх конфліктних розглядах підписані мирові угоди, які затверджені судами", - заявив він. За словами пана Новікова, з 1 січня 2010 року АМКР відновив закупівлю продукції на ЗЗФ. "Всі старі контракти анульовані. Компанії почали працювати за новими договорами, які підписані на перші чотири місяці поточного року. Всі залишилися задоволені процесом", - відзначив Тімур Новіков. Цю інформацію підтвердили і в АМКР, умови контрактів сторони не розголошують.
Суперечка між ЗЗФ і АМРК виникла після того, як в кінці 2008 року у зв'язку зі зниженням виробництва меткомбінат в односторонньому порядку припинив закупівлі продукції у феросплавного заводу. ЗЗФ звертався до судів і у вересні 2009 року. Вищий госпсуд затвердив рішення про стягнення з АМКР 205,59 млн грн. передоплати на користь ЗЗФ за постачання продукції. Крім того, АМКР програв ще три позови ЗЗФ на загальну суму 174 млн грн. Таким чином, всього АМКР мав виплатити ЗЗФ майже 380 млн грн.
За оцінками Міністерства промислової політики, обсяг внутрішнього ринку феросплавів - 500-600 тис. т продукції на суму $600-700 млн за поточними цінами. Основні виробники - Нікопольський і Запорізький феросплавні заводи, які контролюються групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. В Україні група також контролює два ГЗК з видобутку марганцевої руди - Орджонікідзенський і Марганецький.
Умови в нових контрактах близькі до договорів, що діяли до 2009 року, повідомив Ъ голова правління ЗЗФ Павло Кравченко: "За великим рахунком нічого особливо не змінилося". "В ArcelorMittal було своє бачення формування цін на феросплави, яке не збігалося з думкою 'Привату', - стверджує директор ДП 'Укрпромзовнішшекспертиза' Володимир Власюк. - Але завдяки судовим рішенням 'Привату' вдалося схилити АМКР до співпраці".
АМРК - один з найбільших клієнтів ЗЗФ, відзначає аналітик ІК Concorde Capital Андрій Герус. За даними ЗЗФ, зазвичай в АМКР відправляється до 20% продукції ЗЗФ. Але через судові тяжби АМКР був змушений переорієнтовуватися на імпортні постачання феросплавів з країн Євросоюзу і далекого зарубіжжя, зокрема з Кореї. "Втрати ЗЗФ від відходу АМКР могли б бути істотнішими, ніж сума позовних претензій. Швидше за все, тому 'Приват' пішов на мирову", - вважає пан Герус. Так, за даними АМКР, в 2009 році меткомбінат купив понад 60 тис. т феросплавів на суму близько $90 млн (близько 720 млн грн.).
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас