Український ринок акцій у понеділок зріс на акціях "Укрнафти" і підприємств "Метінвесту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій у понеділок зріс на акціях "Укрнафти" і підприємств "Метінвесту"

Фондовий ринок
203
В другій половині дня понеділка волатильність українського ринку істотно знизилася, за підсумками дня ринок закрився упевненим зростанням, в основному, за рахунок акцій "Укрнафти" і металургійних підприємств "Метінвесту", дружніх Віктору Януковичу: індекс "Української біржі" зріс на 1,52%, до 1656,22 пункту, індекс ПФТС - на 1,49%, до 634,40 пункту.
Як відзначила трейдер інвестиційної компанії Phoenix Capital Ірина Барабанова, особливих стрибків котирувань на українському ринку акцій у зв'язку з проведенням президентських виборів у країні не відбувалося.
"Гравці не квапилися приймати важливі рішення, і бурхливої реакції на попередні дані щодо виборів президента не було", - прокоментував інвестиційний консультант Dragon Capital Олег Дрижак.
Разом з тим Барабанова чекає, що основна реакція буде після оголошення остаточних результатів другого туру виборів глави держави (7 лютого).
Як відзначив аналітик інвестгрупи "ТАСК" Вадим Ємець, українські фондові індекси в понеділок зросли на внутрішніх чинниках, а також на тлі позитивної зовнішньої кон'юнктури.
Основним драйвером зростання стали акції "Укрнафти", які підросли на 7,82% (на "Українській біржі") на новинах про підвищення на 42% стартової ціни на нафту на аукціоні на Українській міжбанківській валютній біржі, який відбудеться 20 січня.
В свою чергу, Барабанова відзначила: таке підвищення викликане новими правилами проведення аукціонів, які передбачають прив'язку ціни на нафту, отриману українськими компаніями, включаючи "Укрнафту", до ціни російського імпорту.
Згідно з її оцінками, наслідки цієї новини для "Укрнафти" будуть позитивними, що сприятиме зміцненню акцій компанії.
Разом з тим в Dragon Capital не відкидають наявності вірогідності зриву аукціону шляхом втручання групи "Приват".
Крім того, досить активно купували акції металургійних компаній - "Азовсталі" (+2,8%) і Єнакіївського металургійного заводу (+2,12%).
На думку Ємця, зростання котирувань цих компаній пов'язане з високою вірогідністю перемоги на виборах В.Януковича - "дружнього до СКМ кандидата в президенти".
Він також відзначив, що акції Крюковського вагонобудівного заводу (+4,62%) зросли на підтримці хороших результати на виборах Сергія Тігіпка.
Крім того, на новині про те, що "Мотор Січ" уклала з ВПС Індії контракт на $110 млн на модернізацію двигунів для Ан-32, котирування цієї компанії зросли на 1,10%.
За словами Ємця, європейські фондові майданчики в понеділок демонстрували досить упевнене зростання на чеканнях пожвавлення європейського ринку злиття і поглинань. При цьому інвестори зберігають позитивний настрій, не зважаючи на хвилювання через бюджетні проблеми Греції.
Фондові майданчики США в понеділок закриті - в країні відзначають день пам'яті Мартіна Лютера Кінга.
Лідерами за обсягом торгів стали акції "Укрнафти" - 259 операцій на 7,4 млн грн., "Азовсталі" - 169 операцій на 4,2 млн грн., Єнакіївського метзаводу - 156 операцій на 4,0 млн грн.
Інвестори фіксували прибуток по паперах "Мостобуду" (-3,5%), Харцизького (-3,03%), Стахановського вагонобудівного заводу (-2,9%) і Авдіївського коксохімічного заводів (-2,7%). Корекція зачепила також акції Алчевського меткомбінату (-0,7%).
На "Українській біржі " в понеділок торги проходили при високій активності: укладено 1580 угод на 36,7 млн грн.
На ПФТС цього дня лідерами торгів за обсягом укладених угод були акції "Азовсталі" (3,13%) - на 2,6 млн грн., "Укрнафти" (+7,15%) - на 2,3 млн грн., Єнакіївського метзаводу (+2,24%) - на 1,7 млн грн.
В цілому на ПФТС обсяг торгів акціями в понеділок склав 15,1 млн грн.
Як повідомила І.Барабанова, на іноземних біржах інтерес до українських паперів був досить низький: по акціях девелопера "КДД" і "Миронівського хлібопродукту" не відбулося жодної операції. На незначних обсягах зросли акції "ТММ" (+2,1%).
Разом з тим негативну динаміку зафіксували акції девелопера "XXI століття" (-1,89%), Крім того, подешевшали акції Regal Petroleum - на 3,8% і Cadogan Petroleum - на 1,49%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас