Банки не зобов'язані примусово списувати кошти з рахунків клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не зобов'язані примусово списувати кошти з рахунків клієнтів

23
Київський Банківський Союз звернувся в Комітет Верховної Ради з питань бюджету з проханням дати висновки Комітету щодо правомірності невиконання банками платіжних вимог на примусове списання коштів з рахунків клієнтів банку, виставлених податковими органами на підставі їхніх рішень.
У відповіді на лист КБС Комітет повідомив, що, на думку членів Комітету, тепер у податкових органах відсутні законні підстави для того, щоб направляти платіжні вимоги в банківські установи з метою списання коштів (податкового боргу) з рахунків платників податків – клієнтів банків на підставі рішень податкових органів.
Свою думку члени Комітету аргументували тим, що в Законі України «Про платіжні системи і переказ грошей в Україні» відзначається, що примусове списання коштів може здійснюватися тільки на підставі встановлених законом виконавчих документів і у випадках, передбачених законом. При цьому, статтею 3 Закону України «Про виконавче виробництво» визначений перелік рішень, що підлягають виконанню Державною виконавчою службою. Рішення податкових органів, відповідно до зазначеного Закону, до виконавчих документів не відносяться.
Також, у відповіді комітету на лист Київського Банківського Союзу відзначається, що Закон України «Про платіжні системи і переказ грошей в Україні» є спеціальним законом, і інші закони і нормативні акти застосовуються в частині, що не суперечить зазначеному Закону.
За матеріалами: КБС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас