Ахметов виставив рахунок Таруті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов виставив рахунок Таруті

Казна та Політика
11200
Компанія "Метінвест Холдинг" Ріната Ахметова відсудила в підприємств, підконтрольних Сергію Таруті, 132,6 млн.грн. Причина судових розглядів - невиконання Тарутою контрактів на постачання залізної руди.
Нагадаємо, торік "Метінвест" подав три позови проти підприємств Тарути до Господарського суду Донецької області. Головним, з матеріальної точки зору, відповідачем в судових розглядах виступив Алчевський металургійний комбінат, який входить до структури корпорації Тарути -"Індустріальний союз Донбасу" (ІСД). Він заборгував одному з ГЗК "Метінвеста" - Інгулецькому (ІнГЗК) - 92,2 млн.грн. Меткомбінат не розплатився з ІнГЗК за постачання у вересні-жовтні 2008 року залізорудної сировини.
Відповідачем за другим позовом виступило ще одне підприємство корпорації ІСД - Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського (ДМКД). Дніпровський меткомбінат також заборгував "Метінвесту" за постачання залізорудної сировини Північного ГЗК у вересні-жовтні 2008 року. Загальна сума боргу ДМКД, яка була визнана судом Донецької області, - 28,1 млн.грн.
Третє підприємство, проти якого "Метінвест Холдинг" подав позов, - металургійний завод Краматорська ім. Куйбишева. Офіційно він не входить до структури бізнесу ІСД. Проте його основними акціонерами є компанії "Візаві" та "Азовінтекс". Перша фірма числиться в засновниках ІСД. Засновник же "Візаві" - Олена Гайдук, дружина Віталія Гайдука. До недавнього часу він був одним з мажоритарних акціонерів ІСД. Другий акціонер підприємства Краматорська - "Азовінтекс", будівельна компанія, яка належить Таруті.
Сума претензій до метзаводу Краматорська - 12,3 млн.грн. Ці гроші підприємство повинне було заплатити компанії Ахметова за постачання залізної руди у вересні-листопаді 2008 року з Північного ГЗК.
За словами представників підприємств-відповідачів, причиною порушення контрактів на закупівлю залізної руди в ГЗК "Метінвест Холдингу" є аварії на виробництві. Як свідчать матеріали судових справ, всі три договори допускають, що в разі надзвичайних випадків замовник може відмовитися від купівлі сировини. А самі виробничі аварії класифіковані, за двосторонніми домовленостями, як форс-мажорні обставини. Але текст судових рішень, які має в своєму розпорядженні видання, свідчить про те, що жоден з відповідачів не надав суду документи, котрі підтверджують факти аварій на метзаводах.
Насправді виконати умови контрактів Таруті перешкодили проблеми з обіговими коштами, які виникли через велике боргове навантаження на корпорацію. Нагадаємо, на сьогодні загальна сума боргу ІСД складає близько $3 млрд. Основна частина цих грошей - зобов'язання із кредитів.
Зазначимо, що в "Метінвесті" та в ІСД конфлікт не коментують. Але передбачають, що для Тарути рішення Госпсуду Донецької області - лише початок судових розглядів з холдингом Ахметова.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас