Банки очікують початку відновлення економіки Східної Європи у цьому році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки очікують початку відновлення економіки Східної Європи у цьому році

Казна та Політика
530
Провідні банки, які інвестують в країни Центральної і Східної Європи, чекають відновлення економіки цього регіону від економічної кризи в поточному році, пише Financial Times.
Так, італійський банк UniCredit планує відкрити 100 нових відділень по всій Центральній і Східній Європі, австрійський Raiffeisen International готується запустити послугу інтернет-банкінгу, а його конкурент Erste відкриває 70 філій в Румунії.
Розширення діяльності банків відбувається на тлі певного пожвавлення кредитних ринків регіону. Наприклад, як це сталося в Польщі в кінці 2009 року. Цей процес, сподіваються банкіри, продовжиться і в поточному році. "Я б назвав 2010-й роком трансформації з першими ознаками відновлення економіки", - говорить глава операцій в Центральній і Східній Європі банку UniCredit Федеріко Гіззоні.
Однак відновлення, що розпочалось, - досить крихкий процес. На думку аналітиків рейтингового агентства Fitch, банки зіткнуться в регіоні з можливими "ризиками", серед яких девальвація національних валют або "соціально-політичний тиск, котрий буде наслідком економічних умов".
Фінансова катастрофа, яка загрожувала цій частині Європи ще рік тому, так і не сталася. Багато в чому завдяки підтримці Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду, а також кращим, ніж очікувалося, економічним показникам ключових країн регіону і стійкому становищу західних банків в Центральній і Східній Європі.
В минулому році регіон занурився в рецесію. Падіння ВВП в середньому становило близько 7%. Хоча місцеві економісти насторожено відносяться до 2010 року, вони прогнозують економічне зростання майже на 2%. Зрозуміло, що швидкого повернення до докризового економічного буму вже не буде, але загальний фінансовий крах маловірогідний.
Польща, Чехія, Словаччина виходять з кризи в хорошій фінансовій формі, проте в інших країнах очікування набагато гірші. Прибалтика занурюється в глибоку рецесію. Угорщина, яка зазнавала труднощів ще до початку глобальної кризи, як і раніше, намагається відновити довіру інвесторів. Румунії і Болгарії, по економіках яких глобальна криза вдарила пізніше, також доведеться боротися за вихід з рецесії і в 2010 році. Схожа ситуація складається в Україні, що роздирається політичними розбратами.
В цих державах банки фіксують зростання обсягу прострочених кредитів. За даними Capital Economics, частка таких кредитів в Угорщині становить 9,5%, в Румунії - 11,2%, а в Латвії 14,5%. При цьому не виключено, що ситуація в цих країнах погіршуватиметься і далі. Центробанк Австрії чекає, що частка "поганих" позик зросте до 16%, тоді як в кінці вересня 2009 року цей показник становив 4,6%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас