Боржникам закриють кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боржникам закриють кордон

Енергетика
1008
Столична мерія готується до чергового раунду боротьби із злісними неплатниками за житлово-комунальні послуги. Киян, які мають заборгованість із квартплати, вже почали відключати від електрики. А в найближчому майбутньому їм заборонять видавати закордонного паспорта і виїжджати за межі України.
За інформацією Головного інформаційно-обчислювального центру КМДА, сумарний борг киян за послуги ЖКГ складає на сьогоднішній день біля 0,5 млрд грн., з яких близько 340 млн грн., - заборгованість із квартплати. Велика частина даної суми припадає лише на 8 тис. злісних неплатників, які повинні ЖКГ більше 10 тис. грн. кожен. Хоча мерія неодноразово робила спроби вирішити цю проблему, відчутного результату це не дало. Від послуг колекторів місту довелося відмовитися, оскільки розроблений КМДА порядок співпраці з ними навесні минулого року опротестувала прокуратура.
А застосування пристроїв із блокування доступу квартир до каналізації (так званих крабів) - метод недешевий, а тому широкого використання в Києві не отримав. У результаті в столичному муніципалітеті вирішили зробити ставку на звернення до судів, сприяти чому повинне літнє рішення міськради, що звільняє експлуатаційні контори від сплати держмита . Оскільки забезпечити оперативне виконання позитивних для ЖКГ рішень судів виявилося проблематично через незграбність виконавчої служби, чиновники вирішили застосовувати додаткові методи дії.
Першим з них, за словами джерела в міськадміністрації, стане відключення таких квартир від електропостачання. Дану процедуру мерія вже погодила з керівництвом ВАТ "АК "Київенерго". "Річ у тому, що більшість боржників, ігноруючи оплату всіх житлово-комунальних послуг, справно платять за електрику. Але в структуру квартплати входить невелика сума за обслуговування внутрішньобудинкових електричних мереж. Тому працівники ЖКГ розсилатимуть дві копії листа - у ВАТ "АК "Київенерго" і неплатникові, в яких повідомлять сторони про те, що не можуть відповідати за безпеку експлуатації електромереж через існування заборгованості із квартплати. Відключати квартиру від електропостачання і пломбувати лічильники прийдуть і працівники ЖКГ, і компанії енергозабезпечення. Цей метод встиг себе зарекомендувати в інших регіонах країни і вже випробуваний в столиці", - пояснив він.
Ще ефективнішим чиновники вважають другий спосіб дії. За інформацією начальника ГУ житлового господарства КМДА Володимира Стороженка, вже найближчим часом недбайливим киянам рознесуть повідомлення, в яких буде вказано, що ЖЕК залишає за собою можливість сприяти у відмові видачі боржникові закордонного паспорта і права виїзду за кордон. "Переважний відсоток злісних неплатників за житлово-комунальні послуги - далеко не бідні люди, які часто їздять за кордон як у справах, так і на відпочинок. Заборона на перетин кордону дуже швидко змусить їх сплатити борги", - вважає Стороженко.
Юристи запевняють, що КМДА діє законно. Адже норма, за якою громадянам можуть тимчасово відмовити у видачі закордонного паспорта або у виїзді за межі держави, у разі коли "діють неврегульовані договірні або інші невиконані зобов'язання", міститься в Законі "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України". "Услід за подачею позову проти боржника ЖЕК зобов'язана отримати відповідне визначення суду про забезпечення позову певним шляхом, яке увійде до єдиної бази судових рішень. На підставі цього визначення ОВІР зобов'язаний відмовити у видачі закордонного паспорта, а Держприкордонслужба - в перетині кордону", - пояснює старший партнер юридичної компанії "Ільяшов і партнери" Роман Марченко. За його словами, законодавство дозволяє житловим конторам вимагати від судів видачі такого визначення так само, як і фінустановам відносно громадян, які заборували їм за кредитом.
"Банки почали використовувати цю норму законодавства ще в минулому році. У сфері ЖКГ вона широко не застосовувалася лише тому, що на це не було вказівки міського керівництва. Якщо столичний градоначальник проведе успішні переговори з главою Апеляційного суду, який роз'яснить районним судам необхідність видавати всім ЖЕК міста визначення про забезпечення позову шляхом заборони виїзду боржника за кордон, то система діятиме безвідмовно", - резюмував Марченко.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас