Харчовикам розв'язали руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харчовикам розв'язали руки

Аграрний ринок
1052
Під тиском СОТ Україна скасувала обов'язкову сертифікацію продуктів, що дозволить виробникам заощадити немало часу і грошей на бюрократичних процедурах і зробить пересічних громадян ще більш незахищеними як від харчових експериментів місцевих заводів, так і від неякісного імпорту.
Виробникам харчової продукції уряд підніс новорічний подарунок. Кабінет Міністрів затвердив постанову "Про скасування окремих пунктів Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні". Документ скасовує наказ Держспоживстандарту від 2005 р., яким вводилася сертифікація 17 груп продуктів: чаю, кави, соняшникової олії і вершкового масла, молочних, ковбасних і кондитерських виробів, консервів та ін. У списку товарів, які й надалі потрібно буде сертифікувати, чиновники залишили лише найбільш "стратегічні": дитяче харчування і горілку.
В Мінекономіки, яке і стало ініціатором проекту, пояснили, що скасування поголовної сертифікації пояснюється спробою України гармонізувати своє законодавство з європейським. Наша країна зобов'язалася поступово скасувати або, принаймні, істотно скоротити список продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації, ще при вступі до СОТ, але і досі зволікала, хоча проекти відповідних постанов озвучувалися вже не раз. Розв'язати підприємцям руки чиновникам не дозволяла лавина критики з боку громадських і галузевих асоціацій, які стверджують, що цей крок призведе до погіршення якості місцевої продукції і відкриє кордон для низькосортного імпорту. Аби прискорити процес, Світовий банк висунув скасування обов'язкової сертифікації як одну з головних умов отримання нашою країною кредиту для погашення бюджетного дефіциту в розмірі $500 млн.
Можливість не сертифікувати свою продукцію дозволить виробникам заощадити немало часу, сил і грошей. За словами начальника департаменту якості кондитерської компанії "АВК" Олега Сухорукова, проведення цієї процедури займає до трьох місяців. У Держспоживстандарті повідомляють, що вартість перевірки коливається від одного до 10% від ціни товару. У минулому році підприємці заплатили за сертифікати 40 млн грн.
Втім, можливість не надавати товар для перевірок дозволить компаніям заощадити не лише безпосередньо на процедурі сертифікації, але і на складі продукції. У Держспоживстандарті не відкидають, що її якість погіршиться, тому що комплексно цим питанням тепер не займатиметься жодне відомство. Можна лише здогадуватися, які експерименти проводитимуть зі шлунками українців виробники: адже останнім часом, незважаючи на тотальну сертифікацію всіх харчів, вони ухитрялися запхнути туди чи не половину таблиці Менделєєва. Нова урядова ініціатива розв'язує руки й імпортерам, які віднині зможуть безперешкодно ввозити на територію нашої країни товар будь-якої якості.
Олег Сухоруков вважає, що такі побоювання перебільшені, бо є й інші механізми контролю якості, зокрема, впровадження на підприємствах міжнародних стандартів ISO 22000:2005 і ISO 9001:2008. Останні, втім, не є обов'язковими для виробників.
В майбутньому питання контролю якості продуктів харчування держава планує вирішити, прописавши процедуру оцінки відповідності товарів вітчизняного та іноземного походження технічним регламентам. Проект "Технічного регламенту про модулі процедур оцінювання відповідності і принципи маркування національним знаком відповідності, які мають застосовуватися в технічних регламентах з підтвердження відповідності", який, по суті, є альтернативою сертифікації, вже розроблений. Але коли він буде прийнятий і чим на той час встигнуть нагодувати громадян країни, - поручитися не може ніхто.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас