Розплата за хабарі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розплата за хабарі

1827
Міністерство освіти винесло перші рішення про покарання вузів, які порушили законодавство при зарахуванні студентів у 2009 р. Вирок чиновників суворий: п'яти навчальним закладам анулювали ліцензії на окремі спеціальності. Доля ще 16 інститутів вирішиться найближчим часом, але, судячи з усього, санкції будуть не менш суворими. Втім, викладачі звинувачення чиновників у зайвій лояльності до абітурієнтів відкидають, а деякі вже поспішили оскаржити дії профільного відомства в суді.
За провину заплатять ліцензіями
З наближенням вступної кампанії-2010 Міністерство освіти все активніше демонструє спроби наведення ладу на освітньому ринку країни. Минулого тижня це відомство розповсюдило інформацію про перші санкції, застосовані за результатами перевірки дотримання законності при зарахуванні студентів у 2009 р. Вердикт чиновників був суворий: п'ять вузів поплатилися ліцензіями з окремих спеціальностей. Зокрема, Державна акредитаційна комісія позбавила права навчати студентів за фахом "Економіка підприємства" Київську академію міжнародної економіки і міжнародного права, яка торік зарахувала декілька абітурієнтів з балом сертифікатів нижче 124, що правилами прийому заборонено. В Українській академії бізнесу і підприємництва анульовані ліцензії на спеціальності "Менеджмент" і "Економіка підприємства". Провина викладачів така ж: лояльність до вступників з балами сертифікатів нижче 124. Крім того, цей вуз, як запевняють чиновники, приймав навіть сертифікати, видані в 2006 р, які були недійсними.
Кіровоградський інститут, що є структурним підрозділом університету "Україна", за такі ж порушення позбавили права готувати студентів за напрямами "Журналістика" (спеціальність "Видавнича діяльність і редагування") і "Культура" (спеціальність "Документознавство та інформаційна діяльність").
Західнодонбаський приватний інститут економіки та управління втратив ліцензію на заочне відділення за напрямом "Економіка і підприємництво", оскільки перевищив обсяги ліцензійного набору, повідомляють в прес-службі Міністерства освіти. Кримський республіканський вищий навчальний заклад "Школа-студія при Кримському академічному російському драматичному театрі ім. М.Горького" взагалі зараховувала студентів без сертифікатів зовнішнього оцінювання, за що поплатилася ліцензією на спеціальність "Акторська майстерність". Начальник відділу моніторингу вищої освіти профільного міністерства Микола Фоменко говорить, що вузам, в яких забрали ліцензії, заборонено не лише проводити набір на відповідні спеціальності наступного року, але й навчати за ними вже зарахованих студентів. Останні будуть переведені на аналогічні факультети в інші навчальні заклади.
За словами Фоменка, перераховані вузи - далеко не останні в списку порушників. Найближчим часом на розгляд акредитаційної комісії будуть винесені справи ще 16 навчальних закладів, що мають схожу провину. "Найпоширеніші з них - зарахування з балами сертифікатів нижче 124 і без сертифікату з української мови та літератури, хоча він є обов'язковим", - говорить Фоменко. Не виключено, що покарання для цих навчальних закладів буде таким же - анулювання ліцензій.
Липові дипломи
Щоб відновити втрачені документи, вузу потрібно повторно подавати заявку в ДАК і доводити своє право навчати студентів за тією чи іншою спеціальністю, на що може знадобитися не менше року. Не дивно, що викладачі вважали за краще до останнього битися за відібрані ліцензії, ніж отримувати нові. Представники опитаних інститутів стверджують, що їх покарали "помилково". Перший проректор Західнодонбаського приватного інституту економіки та управління Ренат Абдулов стверджує, що міністерство визнало перевищенням ліцензійного обсягу просте переведення студентів, що вже навчаються у вузі, з однієї форми на іншу (із стаціонару на заочне відділення). За словами Абдулова, в міністерстві свою помилку визнали та обіцяли виправити ситуацію вже на лютневому засіданні ДАК.
Перший проректор Української академії бізнесу і підприємництва Петро Леоненко каже, що офіційного рішення про анулювання ліцензії вузу не пред'являли, а на саме засідання комісії, де вирішувалася їх доля, викладачів не запросили. Він визнає, що колишнє керівництво дійсно допустило порушення, але зараз вони виправлені - незаконно зараховані студенти відраховані. Заступник начальника навчально-методичного відділу Київської академії міжнародної економіки і міжнародних відносин Ірина Хронюк повідомила, що їх вуз вже оскаржив рішення ДАК у судовому порядку. Тим часом всі інститути продовжують навчати студентів за спеціальностями, питання про ліцензії на яких залишається відкритим. Якщо їм не вдасться відновити документацію, випускники "опальних" факультетів ризикують залишитися без дипломів.
Подібні випадки у вітчизняній практиці вже були: деякі приватні вузи, які не продовжили ліцензію або втратили її через порушення в роботі, не вважали за потрібне повідомляти цей прикрий факт студентам, справно навчали їх і брали за це гроші протягом всіх п'яти років. Але коли прийшов час отримувати дипломи, випускникам замість документа державного зразка вручили лише інститутську довідку, яку, природно, не визнає жоден потенційний роботодавець.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас