"Ъ": Прокуратура зобов’язала Кабмін підвищити соціальні виплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Прокуратура зобов’язала Кабмін підвищити соціальні виплати

883
Генпрокуратура винесла протест на постанову Кабміну №1375, прийняту 23 грудня, визнавши її незаконною, і вимагає скасування документа. Згідно з нею, з 1 січня виплати щомісячного довічного грошового утримання, держдопомоги особам, які не мають права на пенсію, інвалідам, а також пенсій до проведення їх чергового перерахунку встановлюються на рівні грудня 2009 року. Проте, як пояснюють в Генпрокуратурі, відповідно до Конституції пенсії та інші види соціальної допомоги мають складати суму не нижчу від прожиткового мінімуму. Крім того, закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" також передбачає мінімальний розмір пенсій за віком на рівні прожиткового показника, встановленого для громадян, що втратили працездатність, а перерахунок пенсій здійснюється з дня набрання чинності нового розміру прожиткового мінімуму.
Як відомо, 6 жовтня Верховна рада затвердила нові розміри прожиткового мінімуму, і з 1 січня цей показник для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 573 до 695 грн. За підрахунками Мінфіну, загальне підвищення соцстандартів може збільшити витрати держбюджету на 60 млрд грн. "Тут річ не в грошах, для нас питання принципове - ми вважаємо, що цією постановою порушуються конституційні права громадян", - заявив керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко. За його словами, за законодавством, Кабмін мусить протягом 10 днів прийняти рішення стосовно протесту прокуратури.
В прес-службі Міністерства праці і соціальної політики Ъ повідомили, що вже отримали протест Генпрокуратури, але з офіційною позицією ще не визначилися. Втім, джерело Ъ в секретаріаті Кабміну відзначило, що, швидше за все, рішення прокуратури буде оскаржене. "Взагалі, такими питаннями у нас займається заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Краще звернутися до нього", - додав співрозмовник Ъ. Корнійчук вчора на дзвінки не відповідав.
На думку юристів, звернення до суду - один із способів, за допомогою якого Кабмін може затягнути терміни виконання закону про підвищення соцстандартів. Нагадаємо, в уряді неодноразово заявляли, що на збільшення розмірів соцвиплат в бюджеті грошей немає, тому виконання закону залишається під сумнівом. Крім того, в БЮТ навіть мали намір звернутися до Конституційного суду з проханням дати оцінку законності прийняття в Раді рішення про підвищення соцстандартів. "Кабмін може оскаржити в суді рішення Генпрокуратури. Але я вважаю, що законних підстав для прийняття подібної постанови немає - закон ухвалений, і його потрібно виконувати. Мабуть, Кабміну потрібно було технічно викрутитися, тому що виконати закон неможливо через відсутність грошей в бюджеті", - вважає партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський.
Старший юрист юридичної компанії Integrites Артур Яловий відзначає, що, поки дія постанови припинена, Кабміну доведеться виконувати норми закону. Проте за відсутності коштів експерт не відкидає затримок з виплатою пенсій і держдопомоги. В той же час Мальський передбачає, що уряд може прийняти нову подібну постанову і працювати за нею.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас