Банки заплатять за кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки заплатять за кризу

Казна та Політика
1011
Уряд США має намір отримати від фінансових компаній $117 млрд. - такою сумою поки оцінюються збитки бюджету і платників податків від антикризових операцій. Новий податок буде комісією 0,15% від сукупних боргових зобов'язань без врахування застрахованих депозитів і портфеля акцій, а також зобов'язань перед акціонерами. Норма може почати діяти з 30 червня.
В лютому Білий дім направить в Конгрес США проект бюджету федерального уряду на 2010-2011 фінансовий рік. Документ серед іншого передбачає введення нового податку для фінансових компаній. Якщо Конгрес підтримає ініціативу президента Барака Обами, норма почне діяти з 30 червня 2010 р.
Виплачувати новий податок доведеться приблизно 50 найбільшим фінансовим компаніям, активи яких перевищують $50 млрд. з доходом понад $15 млрд. Серед них - 35 компаній з штаб-квартирами в США, а також 10-15 американських представництв іноземних компаній. Передбачається, від 20 до 27 з цих 50 компаній будуть банківські холдинги. Окрім банків, платити новий податок доведеться брокерсько-дилерським компаніям, страховим агентствам і депозитаріям. В той же час від цього податку звільнять таких великих одержувачів державної допомоги, як іпотечні агентства Fannie Mae і Freddie Mac у зв'язку з їх фінансовою слабкістю, а також і автовиробників General Motors і Chrysler, які брали участь в програмі TARP разом з банками.
На що розрахунок
Згідно з розрахунками влади США, спеціальний податковий збір має принести в казну близько $90 млрд. за 10 років, тоді як збитки держави від програми TARP на даний час прогнозуються на рівні $117 млрд. При цьому термін дії податку триватиме доти, доки уряд не покриє всі збитки. "Податок залишатиметься в силі доти, доки кожен цент програми TARP не буде повернений в казну", - заявив один з урядовців. У зв'язку з цим очікується, що виплата нового податку буде розтягнута на 10-12 років. За словами влади, низка компаній, що не отримали держпідтримки, також потраплять під дію нового податку. Уряд аргументує це тим, що всі великі фінансові компанії отримали вигоду завдяки діям влади з підтримки фінансового сектора.
Надходження від нового податку на 60% забезпечать 10 найбільших фінансових компаній США. За оцінками The Wall Street Journal, податок, який називається податком відповідальності за фінансову кризу (Financial Crisis Responsibility Fee), найбільшим тягарем може лягти на шість найбільших банків - Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo. Кожному з них він обійдеться в понад $1 млрд. на рік, а Citigroup і JPMorgan, можливо, в понад $2,4 млрд. За оцінками аналітиків, податок обійдеться банкам приблизно в 5% від підсумкового фінансового результату. Оскільки податок стягуватиметься з позикових коштів, а не з депозитів, колишні інвестиційні банки (Goldman Sachs і Morgan Stanley) постраждають більше, ніж споживчі (Wells Fargo, Capital One).
Помилка резидента
Європейські банки, які ведуть бізнес у США, також постраждають від введення нового податку. За даними Telegraph, три найбільші банки Великобританії - Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS) - будуть змушені виплатити понад $11 млрд. в зв’язку з проведенням значних фінансових операцій в США. RBS, що на 84% належить державі, може виплатити американцям близько $1 млрд. коштів британських платників податків і акціонерів банку. За різними оцінками, Barclays Capital муситиме щороку виплачувати уряду США від $560 млн. до $680 млн. Європейські банки зі значними депозитами в США, наприклад, іспанський BBVA, платитимуть менше. Проте великі інвестиційні банки, включаючи німецький Deutsche Bank і швейцарський Credit Suisse, постраждають сильніше.
Боргові зобов'язання найбільшого банку Європи - британського HSBC - в США, за даними видання The New York Times, складають $391 млрд. При визначенні бази оподаткування банк може відняти з цієї суми близько $104 млрд. - саме стільки складають застраховані державою депозити і акціонерний капітал, які дають право на податкові вирахування. Таким чином, база оподаткування для HSBC складе $287 млрд., що при ставці 0,15% дає $430 млн. податкових виплат на рік, або 8% від прогнозованого операційного прибутку HSBC в країнах Північної Америки. Податок зробить негативний вплив на HSBC, оскільки банк має величезний підрозділ споживчого кредитування в США, якому американське законодавство забороняє залучати депозити.
Не час для премій
Влада і населення США обурені величезними преміальними, які, незважаючи на кризу, виплачуються в фінансовому секторі, який отримував державну допомогу. Аналіз The Wall Street Journal показав, що за підсумками 2009 р. 38 найбільших фінансових компаній в США витратять на виплату преміальних $145,85 млрд. Топ-менеджери, трейдери, інвестиційні банкіри, фондові менеджери та інші співробітники фінансових компаній отримають премії приблизно на 18% більші, ніж в 2008 р., і на 6% вищі від рекордного рівня 2007 р. Сукупна виручка фінкомпаній, проаналізованих WSJ, в 2009 р. імовірно зросла на 25% в порівнянні з 2007 р.- до $450 млрд. Витрати на заробітну плату і премії в 2009 р. склали 32% виручки проти 40% в 2008 р. В середньому кожен співробітник великих фінансових компаній США заробив в 2009 р. близько $149,19 тис.
"Я даю зобов'язання повернути кожні 10 центів, які дали американські платники податків. І мій рішучий настрій добитися виконання цієї мети лише міцніє, коли я бачу повідомлення про великі прибутки і непристойно високі бонуси в тих самих компаніях, які зобов'язані тим, що існують досі, американським платникам податків, які доки так і не прийшли до тями і продовжують зазнавати реальних труднощів перед лицем рецесії", - заявив Обама.
Лобі проти
Проти податкової ініціативи Барака Обами вже виступили представники опозиційної Республіканської партії в Конгресі, а також деякі конгресмени-демократи. "Фінансовий сектор не є скарбничкою, в яку влада може залізати щоразу, коли відчуває проблеми з фінансуванням дефіциту федерального бюджету", - заявив член палати представників Конгресу США демократ Майкл Мак-Махон. "Податок має дуже низьку вірогідність проходження в сенаті, бо майже всі республіканці й достатнє число демократів швидше за все проголосують проти нього", - вважає аналітик компанії FBR Capital Markets Пол Міллер.
Банки мають намір всіляко чинити опір введенню нового податку. Представники фінансового сектора стверджують, що новий податок обмежить можливості банків щодо кредитування, а закордонні банки може підштовхнути до скорочення присутності в США. При цьому неминуче зростання процентних ставок за кредитами негативно позначиться в першу чергу на тих самих споживачах, яких прагне захистити уряд США.
"Застосування податкової політики для покарання людей - це погана ідея. Будь-які компанії намагатимуться перекласти свої витрати на клієнтів", - заявив глава JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймон. "Введення податку на банки, багато з яких виплатили отримані в рамках TARP кошти з прибутком для уряду, не зможе підтримати відновлення економіки і не збільшить обсяги кредитування, крім того, таке нововведення не відповідатиме потребам американських споживачів", - сказав президент Consumers Banking Association Річард Хант.
Аби заблокувати введення нового податку, банки збирають лобістів. На думку експертів, якщо законопроект все ж буде прийнятий, банкіри всіляко спробують ухилитися від сплати податку. На даний час в законодавстві США існують лазівки, що дозволяють це зробити, - варто лише вивести зобов'язання з бази оподаткування. Допомогти в цьому може сек’юритизація або залучення коштів у вклади через третіх осіб на кшталт брокерів або неакціонерних банків.
В свою чергу Барак Обама, звернувшись до банків, заявив: "Замість того щоб посилати фланги лобістів на боротьбу з цією ініціативою і наймати армію юристів і бухгалтерів заради ухилення від податку, я вважаю, ви можете просто подумати про виконання своїх зобов'язань. Ми хочемо отримати гроші назад, і ми їх отримаємо".
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас