"Ъ": Нацбанк вводить нову класифікацію кредитних установ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк вводить нову класифікацію кредитних установ

1525
Національний банк визначив банки, яким він надаватиме позики з метою стимулювання кредитування економіки на період її виходу з кризи. Минулого тижня регулятор оприлюднив проект положення, яким він розподілив кредитні установи на категорії.
Найнадійнішими (клас А) пропонується вважати державні банки, рекапіталізовані НБУ, і які мають позитивні результати діяльності. Їх регулятивний капітал має складати не менше 600 млн грн., частка негативних активів і простроченої заборгованості - не перевищувати 10% портфеля, а зобов'язання по цінних паперах - 50% статутного капіталу. До класу Б запропоновано віднести стабільні банки з капіталом понад 600 млн грн., що порушували за останній звітний місяць нормативи миттєвої і поточної ліквідності, при цьому частка негативних активів і заборгованості за кредитами не повинна перевищувати 15%. Банкам цих двох категорій НБУ планує видавати позики на строк до 5 років як єдиноразово, так і у формі кредитної лінії.
Банками категорії В вважатимуться стабільні банки, що порушували нормативи ліквідності та обов'язкового резервування, обсяг негативних позик і проблемної заборгованості яких не перевищує 20%. Такі кредитні установи центробанк готовий рефінансувати на 3 роки. Всі інші банки будуть віднесені до категорії Г і зможуть отримати стабілізаційні кредити строком на 1 рік. При видачі рефінансування НБУ встановлюватиме обмеження в діяльності банку, зокрема шляхом призначення куратора і встановлення додаткових вимог. Процентна ставка по таких позиках визначатиметься виходячи з облікової ставки НБУ.
Учасники ринку позитивно оцінюють появу механізму з визначення ризиків при видачі кредитів НБУ.
"Досі видача рефінансування була прив'язана лише до категорії застави, тепер буде легко оцінити, чи потрібно видавати цьому банку кредит. Введення куратора в такий банк правомірно, оскільки держава має право знати, на що витрачаються її гроші, - говорить заступник голови правління банку 'Фінанси і кредит' Сергій Борисов. - Добре, що вартість рефінансування визначатиметься виходячи з облікової ставки плюс надбавка залежно від ризиків. Раніше Нацбанк часто використовував тендери, і ціна кредиту інколи була незрозумілою".
Банкіри відзначають, що основною перешкодою до відновлення кредитування економіки зараз є її стан.
"Все, що пов'язане з кредитуванням економіки, цікаво для банків. Нацбанк має право ставити свої умови, але він повинен обговорювати їх з банками. Вважаю, центробанк не введе якихось неринкових обмежень, - вважає віце-президент Альфа-банку Роман Шпек. - Але фінансовий стан економіки зараз такий, що багатьом підприємствам складно гарантувати повернення кредитів. Тому банки мусять мати можливість відстежувати цільове використання цих ресурсів".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас