Банкіри в США не дотримуються "кризового етикету" і виплатять співробітникам 100 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри в США не дотримуються "кризового етикету" і виплатять співробітникам 100 млрд дол.

Казна та Політика
337
Керівництво чотирьох найбільших американських банків, ігноруючи вимоги регуляторів і політиків, не планує дотримуватися кризового етикету і стримувати власні фінансові апетити.
За даними The Sunday Times, наступного тижня банки збираються оповістити суму винагород персоналу і бонусів, які отримає менеджмент установ, за підсумками 2009 року, передає Infox.ru.
Сума виплат співробітникам, повідомляє видання, складе близько 100 млрд доларів. Цю цифру розділять на четверо Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup і Bank of America - Merrill Lynch.
Нескромність заокеанських банкірів викликає занепокоєння і в британської влади: на тижні також відбудеться засідання комітету з винагород Royal Bank of Scotland,що на 84% належить державі. На зустрічі будуть визначені розміри бонусів менеджерам RBS.
Раніше в пресу просочилася інформація про намір керівництва виплатити величезну суму - 1,5 млрд євро, хоча сам банк в минулому році не показав видатних фінансових результатів.
Експерти вважають, що банкіри свідомо завищують цифри, підкреслюючи власну незадоволеність рішенням міністра фінансів Британії Алістера Дарлінга обкладати бонуси 50%-ним податком.
Американська влада теж не залишає надій законодавчо приборкати запити Уолл-стріт. Всього кілька днів тому Барак Обама оголосив новий план посилення банківського оподаткування ради викорінювання "непристойної", за словами президента США, бонусної політики.
Особливий гнів у держави викликає той факт, що багато фінансових установ просто не заслужили на заохочення з причини відсутності прибутку в кризовий рік. За попередніми даними аналітиків, лише Goldman Sachs зможе похвалитися професійними успіхами за минулий період.
Самі банки вказують на іншу обставину - величезне зростання прибутку департаментів, що займаються інвестиційною діяльністю. Справді, державна підтримка фінансових гігантів укупі з їх активністю на біржових майданчиках допомогли переступити через найскладніші кризові місяці.
І все ж загальний результат виявиться негативним навіть при окремих успіхах. Citigroup, як очікується, зафіксує збитки у розмірі 8,5 млрд дол. При цьому банківська група нещодавно оголосила про готовність повернути державі 20 млрд дол. Бонуси менеджменту інвестпідрозділу Citi складуть до 5 млрд доларів, а на інших співробітників припаде сума 30 млрд дол.
Схожі суми фігурують і в документах інших учасників "четвірки".
У вересні 2009 року міністри фінансів країн "великої двадцятки" домовилися обмежити виплату гігантських премій працівникам банківського сектора.
Таким чином стане не такою вигідною практика ризикованих ринкових махінацій, яку багато хто вважає однією з головних причин глобальної фінансової кризи.
В той же час великі німецькі фінансові інститути домовилися накласти обмеження на заробітну плату співробітникам, запропонувавши, щоб взамін канцлер Ангела Меркель не стала оподатковувати бонуси.
Раніше у Великобританії було вирішено ввести новий "суперподаток" у розмірі 50 відсотків на всі банківські бонуси вище 25 тисяч фунтів стерлінгів (понад 40 тисяч доларів), що викликало різку критику з боку фінансистів країни.
Про намір ввести аналогічний до британського податок на бонуси заявили у Франції. Планується, що 50-процентний податок застосовуватиметься до бонусів понад 27 тисяч євро.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас