Чавес пояснив девальвацію болівара прихованою ревальвацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес пояснив девальвацію болівара прихованою ревальвацією

Валюта
350
Девальвація болівара, що сталася на початку січня 2010 року, насправді призвела до ревальвації національної валюти Венесуели.
З такою заявою виступив президент цієї країни Уго Чавес, передає Reuters.
Чавес пояснив, що девальвовано було два курси - на імпорт основних товарів (в цьому випадку долар дорівнює 2,6 болівара) і на імпорт інших товарів (4,3 болівара за долар). При цьому третій курс - напівлегальний змінний, який використовується, зокрема, на чорному ринку, - не лише не впав, але й почав зміцнюватися.
Якщо кілька днів тому долар оцінювався трейдерами в 6,4 болівара, то 15 січня - вже в 5,7 болівара. Це може пояснюватися тим, що уряд Венесуели продав облігації на 50 мільйонів доларів, що наповнило ринок доларовими цінними паперами і знизило попит на американську валюту.
За даними Bloomberg, болівар торгується трохи дешевше - в районі 5,87 болівара за один долар. При цьому Чавес стверджує, що уряд має намір довести курс на "паралельному ринку" до 4,3 болівара за долар, продаючи американську валюту на місцевому ринку.
Однією з головних проблем економіки Венесуели, одного з основних експортерів нафти в Південній Америці, є інфляція. У 2009 році споживчі ціни в країні зросли, за даними Bloomberg, на 27 відсотків.
Девальвація болівара може призвести до додаткового сплеску інфляції. У Венесуелі вже почався споживчий бум, а влада країни стала закривати магазини, якщо вони підвищували ціни на товари.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас