Іракський Центрвиборчком усунув від виборів 500 кандидатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іракський Центрвиборчком усунув від виборів 500 кандидатів

Казна та Політика
151
Центральна виборча комісія Іраку усунула від участі в загальних виборах, намічених на 7 березня, майже 500 кандидатів, повідомляє ВВС.
Комісія заявила, що частина усунутих була пов'язана із забороненою партією Баас, яку свого часу очолював Саддам Хусейн. Серед політиків, не допущених до виборів, - міністр оборони Абдулкадір Обейді та один з лідерів націоналістів Салех Мутлак.
Обейді мав намір балотуватися як кандидат від коаліції "Законність", очолюваної нинішнім прем'єр-міністром Іраку Нурі Маліком.
Мутлак є членом парламенту та очолює іракський Фронт національного діалогу, який домігся успіху на торішніх виборах в сунітських районах країни. Мутлак, колишній член партії Баас, сформував альянс з іншим відомим політиком-сунітом, колишнім прем'єр-міністром Іраку Ільядом Аллаві.
Рішення про відчуження кандидатів було прийнято Комісією справедливості і відповідальності, одне із завдань якої - запобігти поверненню в іракську політику колишніх сподвижників Саддама Хусейна.
Тим не менше, деякі експерти критикували комісію за необ'єктивність і близькі зв'язки з релігійними політиками шиїтів.
Масове усунення кандидатів сунітів, як побоюються в Іраку, може викликати міжконфесійні тертя, як це було в 2007 році, коли багато арабів-сунітів бойкотували вибори.
Вибори 7 березня вважаються в Іраку вирішальними для досягнення національної згоди перед планованим поступовим виводом з Іраку американських військ.
Нагадаємо, президент Обама пообіцяв вивести бойові частини американської армії з Іраку до кінця серпня 2010 року. Решта військових залишать Ірак до кінця 2011 року, якщо це дозволить обстановка в країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас