УКБС виступає проти надання права фізособі викупляти свій борг у колекторів за ціною, яку колектор заплатив банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС виступає проти надання права фізособі викупляти свій борг у колекторів за ціною, яку колектор заплатив банку

Кредит&Депозит
756
Український кредитно-банківський союз (УКБС) вважає проект Закону "Про внесення доповнень до статті 516 Цивільного кодексу України" (щодо права фізичних осіб - позичальників на викуп власного боргу в колекторів за ціною, яку заплатив колектор банку), реєстраційний № 5434 від 14 грудня 2009 р. неприйнятним, бо він може зробити негативний вплив на платіжну дисципліну позичальників, повідомляє прес-служба союзу.
В УКБС відзначають, що цим проектом пропонується надати фізичним особам - позичальникам право викупу власного боргу в колекторів за ціною передачі такого права первинним кредитором - банком. Це провокує невиконання боржниками кредитних зобов'язань, незалежно від їх фінансового стану і можливостей погашати заборгованість. Фактично позичальники стимулюються не платити по кредиту, маючи можливість викупу власного боргу за певний відсоток. Це ставить права кредиторів і позичальників у залежність від сумлінності позичальника і призводить до збільшення ризиків банківського сектора.
За даними УКБС за підсумками 2009 р. проблемні кредити складали майже 9% кредитного портфеля банків (понад 65 млрд грн.). У 2009 р. їх обсяг збільшився майже в 3,5 разу (з 18 млрд грн.).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас