У Чавеса тьмяніє світло і валиться ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чавеса тьмяніє світло і валиться ВВП

Казна та Політика
1427
Економіка Венесуели на межі колапсу: в країні рекордна інфляція 27% і різке падіння ВВП на тлі низьких цін на енергоресурси. Все це ставить під загрозу режим Уго Чавеса, оскільки підвищується ймовірність перемоги на наступних виборах проамериканської опозиції. У цьому випадку серйозні проблеми виникнуть у російського бізнесу в Венесуелі.
Президент Венесуели Уго Чавес ухвалив рішення про припинення в Каракасі чотиригодинних відключень світла, запроваджених по всій країні для економії електроенергії, повідомляє AFP. Це дало проблиск надії жителям країни, які мусять сидіти без світла. Причиною енергетичної кризи у Венесуелі став надзвичайно сухий сезон дощів, що триває з травня по листопад. Через нестачу опадів була поставлена під загрозу робота гідроелектростанції Гурі, що виробляє близько 73% всієї електроенергії в країні.
Крім цього в рамках започаткованих реформ Уго Чавес звільнив міністра енергетики Анхеля Родрігеса, який пропрацював на цій посаді менше місяця. За словами Чавеса, міністром було допущено багато "технічних помилок". У період відключень електрики не працювали лікарні, поліклініки, школи. На дорогах через непрацюючі світлофори відбувалися численні аварії. Президент уточнив, що рішення про звільнення міністра свідчить про здатність уряду "визнавати свої помилки і виправляти їх".
Проте остаточно енергетичні проблеми країни не вирішені. Скоріше це тимчасовий, косметичний захід, пов'язаний зі святами. Гурі, як і раніше, основне джерело електроенергії, і альтернативи їй немає. "Треба було вкладати гроші, які Чавес роздавав на допомогу лівим режимам, на будівництво нових електростанцій", - попереджає провідний науковий співробітник Інституту Латинської Америки РАН Віктор Семенов. При цьому не стала сильнішою і без того слабка економіка країни.
Виходячи з даних CMA DataVision, імовірність дефолту економіки Венесуели оцінюється в 57,7%. Венесуельська інфляція, що склала майже 27% в минулому році, є найвищою серед 78 економік, ситуацію в яких відстежує Bloomberg.
Згідно з даними Центробанку Венесуели, ВВП країни за третій квартал 2009 року в порівнянні з минулим роком знизився на 9,5%. У другому кварталі зі знятою сезонністю зниження становило 2,4%, а в третьому - 3,5%. Це свідчить про те, що на тлі поліпшення показників практично у всіх країнах світу, ситуація в венесуельській економіці стає все гіршою. "Темпи уповільнення зростання венесуельського ВВП стали помітні ще до світової кризи.
Пояснення просте: Чавес керує країною всупереч економічним законам", - говорить Семенов. Президент Венесуели бере гроші прямо з Центробанку, передає до урядового фонду розвитку нації і використовує їх як хоче. "Навіть у найбільшої нафтової корпорації Венесуели є ціла низка непрофільних відділів. Багато грошей іде на підтримку лівих режимів, наприклад Куби і Болівії, на передвиборчу кампанію Нікарагуа", - обурюється Семенов.
Не додає позитиву економіці країни, котра переважно складається з нафтогазових надходжень, падіння цін на вуглеводні. "Видобуток нафти - головного джерела доходів країни - зменшився в порівнянні з 90-ми роками в півтора рази. У самої Венесуели немає грошей на розробку і видобуток. А іноземні компанії залишають країну через невигідні умови", - говорить Семенов.
Щоб збільшити доходи від продажу венесуельської нафти, лідер соціалістичної республіки ухвалив рішення про девальвацію національної валюти - болівара. Падіння болівара становить від 17% до 50%: у країні встановлено два різні курси відносно долара США. Один - для угод із товарів першої необхідності, другий - для інших видів угод. Якщо до реформи курс становив 2,15 болівара за $1, то тепер пільговий курс перебуває на рівні 2,6 болівара за $1 і діє щодо імпорту продовольства, медикаментів і техніки, покликаної підвищити конкурентоспроможність венесуельської економіки. На всі інші товари, які не вважаються базовими, встановлений курс 4,3 болівара за $1. "Це (девальвація) для підвищення продуктивності економіки, скорочення імпортних товарів не першої необхідності і стимулювання експорту, - заявив Уго Чавес, коментуючи реформу по державному телебаченню, передає Bloomberg. - Ми повинні перестати бути країною, яка тільки експортує нафту". За допомогою девальвації Уго Чавес намагається зупинити відтік доларів з країни і знизити бюджетний дефіцит. Ці заходи, кажуть аналітики RBS, дозволять скоротити бюджетний дефіцит вдвічі. На їхню думку, девальвація зменшить дефіцит бюджету в 2010 році до 3,2% ВВП із 7,4%.
Однак практика девальвації болівара має і зворотний ефект. У 1983 році у Венесуелі була проведена девальвація болівара, котра потім отримала назву "Чорна п'ятниця". Запроваджена тоді багаторівнева система обмінного курсу болівара призвела до того, що інфляція в країні зросла до 40% в 1987 році проти 7% у 1983-му. У 1989 році багаторівневу систему, що спричинила економічну та політичну кризу в країні, було скасовано. Останній раз уряд девальвував болівар в березні 2005 року, коли він подешевшав приблизно на 11%. За словами міністра фінансів країни Алі Родрігеса, девальвація може прискорити темпи інфляції в 2010 році на 3-5%. Раніше уряд Венесуели заявляв, що цього року інфляція складе 20-22%. Заходи щодо зниження вартості національної валюти Венесуели вже викликали резонанс у венесуельців. За повідомленням Bloomberg, у минулі вихідні в Каракасі громадяни вишикувалися в черги за імпортними телевізорами, холодильниками і DVD-плеєрами, побоюючись зростання цін внаслідок нових урядових заходів.
Незважаючи на економічний спад у Венесуелі і велику ймовірність рецесії, присутність російського бізнесу в цій країні, на думку експертів, є виправданою.
Якщо раніше російський експорт до Венесуели був мінімальний - близько $100 млн на рік, то зараз він зріс в рази і становить близько $1 млрд на рік. Перш за все, це відбулося за рахунок торгівлі зброєю. Всього за ці роки Росія змогла вторгувати майже на $4,5 млрд.
"Це наш чистий дохід. Але при цьому за останні два роки ми дали Венесуелі два кредити на нове озброєння на суму $3,4 млрд. Гадаю, що ці гроші, навіть не дивлячись на всі проблеми в економіці Венесуели, країна зможе віддати, - говорить Семенов. - Чавес дуже хитро вчинив. Перекладає доходи з продажу нафти за курсом в два рази вищим, і на погашення зовнішніх позик грошей Венесуелі, швидше за все, вистачить". Зараз венесуельська нафта коштує $75 за 1 барель, і при таких доходах Венесуела навіть з проблемною економікою зможе повернути кредити. На руку Росії грають і погані відносини Венесуели зі США. "Як тільки Штати відмовили, наприклад, у поставках запчастин для винищувачів F-16, відразу ж з'явилися ми із "сушками" "МІГами". Але і нафтовий проект "Хунін-6" для нас буде дуже прибутковим. У 2009 році "Лукойл" і "Газпром" отримали частку в цьому проекті. Є вигода у нас і в проекті з розробки уранової руди. Крім того, укладено угоду про будівництво ядерного реактора. Венесуела згодна купувати у нас навіть "Лади"- Чавес виганяє Ford і японських виробників" , - нагадує Семенов.
Венесуела традиційно підтримує Росію. Яскравим прикладом є той факт, що режим Чавеса заявив про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії. "Поки що для нас у відносинах з Венесуелою все складається непогано. Але ризики є, і вони зростають. Чавес, який запустив економіку, явно втрачає популярність, і його перемога на наступних виборах вже не очевидна", - говорить Семенов. Все вирішать парламентські вибори у вересні. На думку експерта, на виборах може перемогти опозиція, яка навчалася в Штатах. Відповідно, політика може стати проамериканською. І тоді у російського бізнесу у Венесуелі можуть з'являться серйозні проблеми, резюмує Семенов.
Гліб Климентьєв, Андрій Ковалевський
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас