Нафтогаз розповів про можливі складнощі з оплатою російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз розповів про можливі складнощі з оплатою російського газу

Енергетика
1600
НАК Нафтогаз виступає проти продовження дії на 2010 рік нульової цільової надбавки на природний газ для хімічних підприємств - виробників азотних добрив і вважає, що дія такої ставки може призвести до труднощів з оплатою газу, що імпортується з РФ.
Як сказано в офіційному листі компанії Мінпаливенерго від 14 січня, звільнення хімпідприємств, які є найбільшими споживачами імпортного газу, від сплати цільової надбавки призведе до недофінансування виплат НАК компенсацій з держбюджету.
В даному випадку йдеться про компенсації з бюджету по різниці цін закупівлі імпортного газу і його реалізації підприємствам теплокомуненерго, бо даний збір є одним з основних джерел надходжень до спеціального фонду держбюджету.
"Встановлення нульової ставки збору може призвести до істотного недофінансування вказаної бюджетної програми, що спричинить гострий дефіцит обігових коштів компанії і зробить неможливими своєчасні й повні розрахунки з постачальником імпортного газу", - відзначається в листі.
Також у Нафтогазі уточнили, що лише в 2009 році через дію нульової ставки компанія недоотримала понад 3 млрд грн. компенсації.
Компанія підкреслює, що затвердження Кабміном відповідної постанови можливе лише за умови визначення додаткових бюджетних джерел фінансування різниці цін.
Нагадаємо, що Міністерство промислової політики України підготувало проект постанови Кабінету міністра України, яким пропонується продовжити до 1 січня 2011 року дію нульової цільової надбавки на природний газ для хімічних підприємств - виробників азотних добрив.
Проект даної постанови розглядався на урядовому комітеті 14 січня поточного року.
Як повідомлялося, постановою №359 від 14 квітня 2009 року Кабмін звільнив хімпідприємства від сплати збору у вигляді цільової надбавки на природний газ до 1 січня 2010 року.
Хімічний комплекс України споживає в середньому майже 8,3 млрд. куб. м природного газу на рік, при цьому основне його споживання припадає на виробництво мінеральних добрив.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас