УДЦР: Система обліку імпорту мобільних телефонів принесла бюджету 400 млн грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УДЦР: Система обліку імпорту мобільних телефонів принесла бюджету 400 млн грн.

506
Запровадження автоматизованої системи обліку ввезення мобільних телефонів принесло до державного бюджету 400 млн грн. за рахунок скорочення контрабанди, повідомляють в ДП "Український державний центр радіочастот" (УДЦР).
"В результаті впровадження системи обсяг законного ввезення мобільних телефонів вдалося довести до 4,5 млн. Враховуючи прогнози аналітиків цього сектора ринку в Україні, в 2009 році передбачалося продати приблизно таку ж кількість апаратів мобільного зв'язку", - сказано в прес-релізі центру в п'ятницю.
В УДЦР вважають, що запровадження системи дозволило скоротити частку контрабанди на ринку мобільних телефонів з 85-90% в 2008 році до 10-15% в 2009-му.
Як повідомлялося, новий порядок ввезення і реалізації радіоелектронних засобів набрав чинності з 27 березня 2009 року. У квітні глава Національної комісії регулювання зв'язку Сергій Колобов прогнозував надходження до бюджету від його запровадження у розмірі 700-800 млн грн. в 2009 році.
Нові правила зобов'язали імпортерів техніки протягом 10 днів після ввезення партії телефонів надавати УДЦР інформацію про їх IMEI-коди (унікальний ідентифікаційний номер телефону, що присвоюється при виготовленні) мобільних терміналів, а також митні документи, після чого отримають дозвіл на реалізацію.
При цьому з 1 липня 2009 року заборонено реалізацію телефонів, ввезених в країну без реєстрації IMEI. Восени мобільні оператори передали УДЦР коди, що обслуговуються в їхніх мережах мобільних телефонів. На основі отримуваної від імпортерів і операторів інформації центр формує єдину базу, а також списки "чорних" (крадених) і "сірих" (незареєстрованих при імпорті) IMEI-кодів. Відповідно до внесених цього року змін до ліцензійних умов мобільні оператори будуть зобов'язані відключати "сірі" телефони через три місяці після реєстрації їх в мережах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас