Міжнародні резерви Китаю за 2009 р. зросли на 23,3% - до 2,4 трлн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародні резерви Китаю за 2009 р. зросли на 23,3% - до 2,4 трлн дол.

Казна та Політика
368
Міжнародні резерви КНР за минулий рік збільшилися на 23,3% і склали на кінець 2009 р. майже 2,4 трлн дол., передає агентство "Сіньхуа" з посиланням на повідомлення Народного банку Китаю.
При цьому в IV кварталі 2009 р. китайські золотовалютні резерви зросли на 126 млрд дол. - станом на кінець вересня 2009 р. вони складали 2,273 трлн дол.
Міжнародні резерви КНР є найбільшими в світі. Їх структура є державною таємницею, проте, за оцінками експертів, близько 70% золотовалютних резервів Китаю розміщено в доларових активах (переважно в казначейських облігаціях США та облігаціях американських федеральних агентств), інші - в євро, японських єнах.
Як вважається, останнім часом Китай також прагне нарощувати частку золота в своїх міжнародних резервах, оскільки в Пекіні побоюються, що ризикована фіскально-монетарна політика США призведе до значного падіння курсу долара і знецінення валютних резервів.
Як повідомлялось, золотовалютні резерви КНР за липень-вересень 2009 р. зросли на 141 млрд дол. і склали на кінець вересня 2,273 трлн дол. Таких показників вдалося досягти завдяки зростанню вартості національних активів на тлі активного відновлення економіки, що залучало в країну іноземні інвестиції. Золотовалютні резерви збільшилися за рахунок покупок Народним банком КНР американських доларів, що надходили до країни від значного експорту товарів і притоку інвестицій. Китайський центробанк скуповував більшість доларових надходжень від зовнішньої торгівлі і прямих іноземних інвестицій, щоб стримати зміцнення юаня.
10 січня ц.р китайські ЗМІ повідомили. що Китай став провідним світовим експортером за підсумками 2009 р., обігнавши Німеччину. Зростання загального обсягу експорту КНР в грудні 2009 р. склало 17,7% в порівнянні з груднем попереднього року.
Тоді ж стало відомо, що уряд країни планує в 2010 р. інвестувати в економіку 145,3 млрд дол. З них понад 83 млрд дол. піде на стимулююче фінансування.
У 2009 р. Пекін витратив на стимулювання своєї економіки близько 586 млрд дол.
Експерти Міжнародного валютного фонду вважають, що в 2009 р. економічне зростання Китаю складе близько 8%, що дозволить Піднебесній через рік за об'ємом ВВП обійти Японію і вийти на друге місце в світі після США.
Подібному успіху Піднебесна, як і раніше, в першу чергу зобов'язана внутрішнім резервам. Основним рушійним чинником зростання залишається перетікання робочої сили з аграрного сектору в промисловість і сферу послуг. Крім того, до Китаю знов хлинули іноземні інвестиції.
Нагадаємо, наприкінці грудня 2009 р. заступник керуючого Народного банку Китаю Чжу Мінь також заявляв, що частка Китаю за підсумками 2009 р. буде становити більше половини світового зростання ВВП, і країна, як і раніше, очолюватиме глобальне зростання ВВП в найближчі роки. Народний банк Китаю прогнозував, що економіка країни продемонструє за підсумками 2009 р. зростання як мінімум на 8%, оскільки лише за перші дев'ять місяців ВВП Піднебесної виріс на 7,7%, багато в чому завдяки масштабній державній програмі стимулів. "Вперше за останні півстоліття економіка, що розвивається, очолить світове економічне зростання. При цьому підйом в Азії, і особливо в Китаї, який зараз і забезпечує світове зростання замість США і Європи, продовжиться", - підкреслював Чжу Мінь. Проте він додавав, що промислове виробництво КНР зіткнеться з проблемами, оскільки розвинені країни прагнуть повернути собі лідерство в перспективних технологіях частково, щоб створити більше робочих місць."З іншого боку, країни, що розвиваються, швидко йдуть до розвитку виробництва бюджетної продукції, що загрожує значними труднощами китайським виробникам", - відзначав Чжу Мінь.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас