Відставити звільнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відставити звільнення

Казна та Політика
833
Верховній Раді запропоновано продовжити в 2010 році виплату фінансової допомоги із часткового безробіття співробітникам підприємств, котрі зупинилися. При цьому на допомогу можна буде претендувати і при зменшенні виробництва. Пролонгація пільги дозволить зберегти мінімум 12 тис. робочих місць і заощадити на соціальних виплатах - розмір виплат із часткового безробіття менший від середніх виплат безробітним.
Верховна Рада вчора зареєструвала законопроект №5491-1 "Про внесення змін до низки законів відносно надання допомоги із часткового безробіття" депутата Андрія Сенченка (БЮТ). Документ передбачає продовження на 2010 рік дії ст. 24-26 закону №1533-III, які зобов'язали Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття виплачувати співробітникам підприємств, котрі простоюють, допомогу із часткового безробіття.
Норма про виплати із часткового безробіття була прийнята в 2000 році, але діяла лише в 2009 році завдяки закону "Про внесення змін до деяких законів зі зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення". Допомога виплачується, якщо простій на підприємстві або в цеху матиме "безповоротний і тимчасовий характер, який триває не менше місяця, не перевищує шести місяців і не залежить від працівника і працедавця". При цьому простій впродовж місяця повинен перевищувати 20% робочого часу більш, ніж у 30% співробітників. Керівництво підприємства замість звільнення таких робітників може зберегти їх робочі місця, отримуючи державну допомогу із часткового безробіття.
Законопроект пропонує розширити сферу дії пільги і замінити термін "простій підприємства" терміном "тимчасова зупинка (скорочення) виробництва". Сенченко вчора відмовився від коментарів, пославшись на завантаженість у зв'язку з виборчою кампанією. У пояснювальній записці говориться, що допомога із часткового безробіття в 2009 році "довела свою ефективність - шляхом виплати допомоги попереджено звільнення понад 8 тис. співробітників, і до кінця року цю кількість планується збільшити до 10 тис. осіб".
Перший заступник директора Державної служби зайнятості Наталя Зінкевич розповіла, що в 2009 році за допомогою таких виплат вони зберегли 12 тис. робочих місць, витративши 11 млн грн. Вона підтримала пролонгацію норми на 2010 рік: "Окрім збереження робочих місць, ми маємо економію коштів фонду. Якщо при скороченні працівник отримує виплату з безробіття, середній розмір якої досягає 1200 грн., то в разі часткового простою ми виплачуємо допомогу у розмірі мінімальних виплат із безробіття - 500 грн.".
Парламент готовий продовжити виплату допомоги. "Якщо визнати, що 2010 рік теж буде кризовим, то ця норма необхідна. Єдине - потрібно провести розрахунки, як це позначиться на бюджеті Фонду обов'язкового державного соціального страхування в разі безробіття", - зазначила заступник голови комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна (НУ-НС). "Економічна ситуація не дозволяє говорити про вихід з кризи, тому необхідно зберегти антикризові норми соціальної підтримки", - сказав заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас