Грузія представила новий проект транзиту каспійського газу до Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія представила новий проект транзиту каспійського газу до Європи

Енергетика
500
Голова уряду Грузії Ніка Гілаурі представив в четвер на Міжнародній енергетичній конференції в Батумі новий проект транспортування каспійського газу до Європи.
Проект передбачає постачання природного газу з Азербайджану до Грузії, де він перероблятиметься в зріджений газ, а потім транспортуватиметься до Європи Чорним морем в трьох напрямах - до України, Білорусі та Польщі; до Румунії і Болгарії; до Туреччини.
"Диверсифікація маршрутів транспортування енергоносіїв Каспію з Центральної Азії забезпечить енергобезпеку Європи і зробить її менш залежною від російського газу", - вважає грузинський прем'єр.
В свою чергу його азербайджанський колега Артур Расі-Заде закликав учасників конференції зробити "фінансово привабливими" постачання енергоносіїв через Південний енергетичний коридор. "Необхідно створити комерційну систему, яка буде на руку постачальникам і одержувачам енергоносіїв", - сказав прем'єр.
"Азербайджан зробить все для того, щоб альтернативні проекти подачі енергоносіїв були здійснені", - додав він.
Учасники конференції прийняли спільну заяву, в якій зафіксували загальну позицію щодо основних принципів енергобезпеки і забезпечення безперебійного і безпечного транзиту енергоносіїв.
Раніше повідомлялося, що Гілаурі перед відкриттям конференції заявив, що Грузія запропонує новий маршрут транспортування каспійського газу до Європи, який "має великі перспективи". "На першому етапі йдеться про азербайджанський газ, а в майбутньому можливе підключення до проекту також туркменського і казахстанського газу", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас