Глава МВФ сподівається на відновлення співпраці з Україною після виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава МВФ сподівається на відновлення співпраці з Україною після виборів

361
Співробітництво Міжнародного валютного фонду (МВФ) з Україною в рамках програми stand by відновиться після завершення президентських виборів, сподівається глава МВФ Домінік Стросс-Канн.
"Я упевнений, що як тільки період виборів, що вирізняється традиційною нестабільністю, завершиться, буде можливо відновити нормальні стосунки", - сказав він на прес-конференції у Вашингтоні в четвер.
Стросс-Канн нагадав, що ще три місяці тому програма з Україною виконувалася дуже добре, але, як і можна було чекати, через політичну напругу і передвиборчі перегони ситуація дещо ускладнилася.
В той же час він відзначив, що МВФ продовжує тісно співробітничати з українською стороною, і, зокрема, завдяки проведеній в грудні роботі Україна здійснила всі зовнішні виплати, у тому числі розрахунки з Росією за природний газ.
На думку глави МВФ, в цілому в Україні ситуація спокійна, незважаючи на деякий тиск, що чиниться на економіку.
"Ми сподіваємося, що другий тур (виборів президента - ІФ) на початку лютого пройде гладко, і чекаємо, що нормальні стосунки з новою виконавчою владою зможуть відновитися", - сказав Стросс-Канн.
Він відзначив, що дані кандидатами в президенти зобов'язання досить схожі, зокрема, в частині продовження співпраці з МВФ.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ та урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд, повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлі природного газу.
Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно відзначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.
Рада директорів МВФ 30 грудня 2009 року лише задовольнила запит української влади на пом'якшення умов програми stand-by, знизивши мінімальний рівень чистих міжнародних резервів з $14,9 млрд приблизно на $2 млрд. Фонд пояснив, що це рішення дозволить українській владі використовувати існуючі ресурси для здійснення зовнішніх платежів у потрібні терміни, включаючи платежі за газ, але в той же час не вимагатиме нових виплат з боку МВФ.
За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду в кінці серпня - на початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між всіма членами МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас