Білорусь хоче купувати російський газ за картоплю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь хоче купувати російський газ за картоплю

Енергетика
497
Москва і Мінськ домовилися з питання постачань російської нафти до Білорусі й тепер Мінськ обговорює з російськими нафтовими компаніями можливість поставляти газ в обмін на товари місцевого виробництва. З набранням чинності з 1 січня правил Єдиного митного союзу нафтовики розраховують забезпечувати паливом білорусів безпосередньо, оминувши "Газпром", який володіє монополією на експорт газу. На думку експертів, ця схема життєздатна лише в разі схвалення її на рівні урядів двох країн, пише РБК daily.
13 січня, Москва і Мінськ нарешті погодили основні принципи постачання нафти через білоруську територію, повідомило джерело, близьке до переговорів. Воно відзначило, що Росія погодилася збільшити обсяги безмитного постачання палива, але не уточнило, наскільки. Раніше російська сторона пропонувала поставляти "чорне золото" без мита лише для потреб Білорусі, остання наполягала, що в умовах Єдиного митного союзу вона має отримувати все паливо без націнки.
Наступний крок назустріч у відносинах двох країн може бути зроблений в газовій сфері. За словами джерела в білоруському уряді, Мінськ наполягає, що Єдиний митний союз Росії, Білорусі та Казахстану дозволяє російським нафтовим компаніям поставляти газ в країну безпосередньо без участі "Газпрому", який володіє монополією на експорт блакитного палива і, як правило, не готовий йти на поступки покупцеві.
За словами джерела, нафтовикам вже запропонували поставляти сировину за схемою "газ в обмін на продукцію". Зокрема, він може бути перероблений на нафтохімічному комплексі "Гродно Азот", що випускає сільськогосподарські добрива. Передбачається, що Білорусь потім розплатиться з постачальниками своїми овочами.
Інтерес до цієї пропозиції вже проявили "Лукойл", ТНК-bp і "Роснафта", сказав співрозмовник, знайомий з ситуацією. Попит на сировину зараз впав, і нафтові компанії можуть погодитися на вигідні для Мінська умови. Крім того, незалежні виробники газу зараз відчувають певні проблеми з його збутом: монополіст скоротив у них закупівлі.
Для реалізації пропозиції в будь-якому разі доведеться домовлятися з "Газпромом", який має надати транспортні потужності в Єдиній системі газопостачання. Але в першу чергу необхідне схвалення на міжурядовому рівні.
В Лукойлі та "Роснафті" відмовилися коментувати можливість постачань газу до Білорусі. У ТНК-bp повідомили, що не чули про пропозицію забезпечувати Мінськ газом, поки обговорюється можливість поставляти до Білорусі за толінговою схемою нафту. Неофіційно в одній з компаній підтвердили, що чули про "газову пропозицію" білорусів.
Російським нафтовикам вихід до Білорусі був би точно цікавий - вартість газу в республіці, навіть з врахуванням знижок, що надаються їй, вища, ніж на російському ринку, сказав директор департаменту Due Diligence НКГ "2К Аудит - Ділові консультації" Олександр Шток. У першому кварталі цього року ціна газу для Білорусі складає 168 дол. за 1 тис. куб м, тоді як на внутрішньому ринку навіть з врахуванням запланованого підвищення тарифів вона коливатиметься в межах 75-85 дол. за 1 тис. куб м.
Та навряд чи незалежним виробникам буде просто отримати доступ на білоруський газовий ринок, вважають експерти. Формування Єдиного митного союзу не означає зникнення кордонів між державами, отже, формально постачання до Білорусі вважатимуться експортом, хай і з особливими умовами. Отримати коментар в апараті російського уряду вчора не вдалося.
Про створення Єдиного митного союзу лише оголошено, а вже почалися труднощі з трактуванням умов його існування, і вони явно не останні, відзначає директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов. Але в даному випадку "Газпром" напевно твердо відстоюватиме непорушність російського закону про експорт газу. У "Газпромі" від коментарів відмовилися.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас