Світова столиця хмарочосів більше не веде висотного будівництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова столиця хмарочосів більше не веде висотного будівництва

Нерухомість
1056
Тисячі підйомних кранів виявилися незатребуваними в світовій столиці хмарочосів Дубаї у зв'язку з припиненням висотного будівництва в еміраті.
Кількість баштових кранів у Дубаї скоротилася удвічі, а нових замовлень від будівельників їх виробникам не надходило протягом декількох місяців, повідомляє РИА Новости із посиланням на Arabian Business.
"Протягом останніх місяців це - нуль, мертвий сезон", - сказав керуючий директор Manitowoc Cranes Девід Семпл, стосовно числа замовлень, які компанія отримала від Дубаї.
За його словами, грудень 2008 року був поворотним моментом. Відтоді компанія веде бізнес переважно поза Об'єднаними Арабськими Еміратами. За прогнозами аналітиків компанії, в 2010 році найбільшим ринком обіцяє стати Саудівська Аравія. Проте компанія не квапиться покидати Дубаї сподіваючись на зміни на краще вже в найближчому майбутньому.
Впродовж декількох років, коли Дубаї переживав будівельний бум, повідомлялося, що чверть всіх підйомних кранів, що працюють у світі, знаходилися в Дубаї. Інколи в повідомленнях преси ця цифра "зростала" до третини.
Цей міський міф, народжений в Дубаї, вже був викритий багатьма експертами, але істина в ньому є, каже Семпл. Не знайшовши ніякої статистики про число підйомних кранів в еміраті, кілька років тому Семпл, об'їжджаючи Дубаї і його околиці, підрахував число кранів, що працюють на майданчиках. Тоді він налічив дві тисячі кранів, зараз, за його оцінкою, їх число зменшилося удвічі.
Пік виробництва підйомних кранів в Об'єднаних Арабських Еміратах припав на середину 2007, сказав Семпл. За часів будівельного буму виробник поставляв замовникам в ОАЕ 10-20 підйомних кранів на місяць, в основному в Дубаї. Проте у зв'язку з кризою, що значною мірою зачепила ринок нерухомості в Дубаї, ціни на нерухомість впали майже удвічі, і безліч проектів була заморожена.
Будівництво заморожене в тих районах Дубаї, де не встигли створити інфраструктуру, житло в таких районах більше не купують, сказав виконавчий директор нерухомості, що працює на ринку, ОАЕ компанії IMEX Real Estate.
"Нікому не потрібні готові будівлі, розташовані серед пісків, тому що всі розуміють, що криза не буває миттєвою, і будівництво там напевно триватиме, але це може зайняти не один рік", - вважає експерт.
В районах, популярних серед жителів Дубаї і закордонних інвесторів, з розвиненою інфраструктурою таких, як Дубаї Марина, в околицях найвищого хмарочоса в світі Бурдж Халіфа спостерігаються активні будівельні роботи, в основному близькі до завершення, тоді як в інших районах помітно, що будівельні майданчики порожні, баштові крани не діють.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас