Банківське кредитування: Чудесного воскресіння можна не чекати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківське кредитування: Чудесного воскресіння можна не чекати

Кредит&Депозит
3994
Експерти прогнозують продовження спаду в економіках східноєвропейських країн. А це означає, що компаніям, які працюють у сфері фінансових послуг, доведеться поборотися за виживання. Отже, кредити, як і в 2009 р., будуть фактично недоступні.
Схоже, на відновлення банківського кредитування в поточному році можна і не сподіватися. На думку аналітиків Capital Economics східноєвропейські банки "все ще перебувають у критичній ситуації".
"За найоптимістичнішим прогнозом, кредитні умови, ймовірно, залишаться вкрай складними через те, що на економіку негативно впливатимуть надмірності минулого десятиліття", - зазначає Ніл Шерінг, старший економіст Capital Economics, фахівець зі східноєвропейських ринків з економікою, що розвивається.
У консалтинговому агентстві зазначають, що прогноз для галузі фінансових послуг в низці східноєвропейських країн, де спад в економіці цього року, імовірно, продовжиться, як і раніше "викликає занепокоєння", повідомляє Bloomberg.
"Слабкими залишаються капітальні позиції" банків в Угорщині, Румунії, Болгарії, а також у Прибалтиці, говориться в доповіді Ніла Шерінга.
Економіка цих шести країн, включаючи Латвію, Естонію та Литву, продовжить скорочуватися в цьому році, що призведе до зниження попиту на позикові кошти, особливо споживчі та іпотечні кредити, вважає експерт Capital Economics.
Уповільнення темпів розвитку кредитування більше викликане спробами як компаній, так і простих громадян "скоротити залежність від позикового фінансування", ніж введенням продуманих стандартів кредитування, говориться в доповіді.
Торік східноєвропейські банки та їх материнські компанії в Австрії, Італії, Швеції та Німеччині зафіксували стрибок обсягів протермінованих кредитів після того, як національні валюти низки країн Східної Європи суттєво ослабли щодо євро, що призвело до зростання вартості обслуговування кредитів, виданих у цій валюті.
У країнах Балтії більша частина кредитів видана в іноземній валюті: 91% у Латвії, 87,1% в Естонії і 71,8% у Литві. В Угорщині, Румунії та Болгарії на частку кредитів в іноземній валюті припадає до двох третин загального обсягу.
При цьому найвищий рівень протерміновань за кредитами спостерігається в Латвії (14,5%), Естонії (12%), Румунії (11,2%) і Болгарії (10,1%), зазначив Шерінг. В Угорщині справа виглядає дещо краще, там протермінованими вважаються лише 9,5% усіх кредитів. Найменше значення показника в Литві - лише 8,2%.
"Нове серйозне погіршення глобального фінансового клімату може спровокувати чергову хвилю проблем у банківському секторі", - вважає аналітик.
Капітальні позиції російських банків здаються експертам Capital Economics "міцними", оскільки відношення власного капіталу банків до обсягу боргових зобов'язань є низьким, як і відсоток "проблемних" активів.
У той же час Шерінг особливо підкреслив, що офіційні дані занижують рівень протермінованих кредитів. Згідно з цими даними, лише 6% всіх кредитів, виданих на території РФ, протерміновані, у той час як рівень протермінувань, за підрахунками Capital Economics, "наближається до 20%".
Шерінг переконаний, що якщо 4 найбільші російські банки можуть розраховувати на серйозну державну підтримку, то більш ніж 1,1 тис. меньших установ піддаються серйозним ризикам у зв'язку з можливим падінням цін на нафту.
Польські, чеські, словацькі та турецькі банки "знаходяться в гарній формі", оскільки у них частка кредитів в іноземній валюті менша, а капітальні позиції міцніші. Крім того, приватні та корпоративні клієнти в цих країнах зуміли зберегти більш легкий доступ до кредитних ринків, ніж будь-де в регіоні .
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас