Нова латиноамериканська валюта сукре коштуватиме 1,25 долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова латиноамериканська валюта сукре коштуватиме 1,25 долара

Валюта
1088
Вартість умовної грошової одиниці взаєморозрахунків країн Боліваріанського Альянсу народів нашої Америки (АЛБА) - сукре складе 1,25 долара, повідомляє міністр економіки і фінансів Венесуели.
Сукре покликана замінити американський долар і буде вперше використана вже в січні 2010 року. Рішення ввести спільну грошову одиницю було прийняте учасниками АЛБА 26 листопада 2008 року в Каракасі, воно має допомогти протидіяти фінансовій кризі та відмовитися від долара в регіональних операціях.
На цьому тижні уряд президента Венесуели Уго Чавеса оприлюднив спеціальний закон, який дозволить використання сукре вже в січні. Як заявив міністр економіки і фінансів Венесуели Алі Родрігес Аракі, сукре вперше буде використана для взаєморозрахунків вже в кінці цього тижня при постачаннях венесуельського рису на Кубу. Для покупки Болівією венесуельського асфальтового цементу теж знадобиться сукре.
"Ми чекаємо, що сукре стане механізмом для створення нової фінансової архітектури, яка допоможе нам покінчити із залежністю від долара в операціях з товарообігу між країнами, що входять до складу АЛБА", - відзначив міністр.
За його словами, "вже готова технологічна платформа для здійснення транзакцій в реальному часі".
АЛБА була створена за ініціативою лідерів Куби і Венесуели Фіделя Кастро та Уго Чавеса в 2004 році на противагу американській ініціативі вільної економічної зони двох Америк. До складу АЛБА входять Венесуела, Куба, Болівія, Еквадор, Нікарагуа, Домінікана, Сент-Вінсент і Гренадіни, Антигуа і Барбуда.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас