Польський експерт: ІСД став жертвою кризи, а не політичних домовленостей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польський експерт: ІСД став жертвою кризи, а не політичних домовленостей

905
Продаж металургійних активів корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) російським підприємцям зумовлений складною економічною ситуацією на підприємстві в умовах світової кризи, а не політичними домовленостями представників української і російської політичної еліти. Таку думку висловила аналітик Центру східних досліджень (OSW, Варшава) Анна Гурська.
"Політика може бути десь на задньому фоні, але головне - це економіка", - сказала експерт.
А.Гурська відзначила, що через дворазове зниження цін на метал в 2009 році й великі боргові зобов'язання ІСД був у надзвичайно складному становищі, єдиним виходом з якого став продаж активів.
За її даними, ІСД навіть затримував платежі за постачання газу, що було можливим завдяки контактам колишнього співвласника ІСД Віталія Гайдука.
Аналітик відзначила, що важким становищем української корпорації скористалися російські металурги, які послідовно реалізують стратегію здобуття конкурентних металургійних активів, у тому числі й на європейському ринку (ІСД належать два заводи на території Євросоюзу - ред.).
А.Гурська підкреслила, що російських металургів підтримала влада Російської Федерації, чого не змогла зробити для ІСД українська влада. "Впав останній бастіон, тому що завжди говорилося, що "донецькі" не пустять російський капітал до України", - сказала експерт.
Аналітик відзначила, що металургійні заводи ІСД є одними з найсучасніших в Україні і мають значний потенціал розвитку. При цьому вона додала, що керівництво корпорації, намагаючись максимально модернізувати свої металургійні підприємства, прорахувалося з ризиками, за що тепер розплачується цінними активами.
А.Гурська не відкидає, що українські акціонери ІСД можуть повністю продати свої акції в корпорації, проте, на її думку, вони всіляко намагатимуться залишитися співвласниками корпорації. "Ми не знаємо, чи передбачає договір про продаж продаж решти акцій", - сказала експерт.
Як повідомлялося в ЗМІ, 50% + 2 акції корпорації ІСД придбала група інвесторів на чолі з Олександром Катуніним і за участю "Внешэкономбанку" Росії. Власниками 49,99% акцій ІСД залишаються Сергій Тарута та Олег Мкртчан.
На думку деяких аналітиків, за нинішніми покупцями холдингу стоять такі російські компанії, як "Металоінвест" і "Євраз".
Довідка. Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" заснована в 1995 році і є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський металургійний комбінат, Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського, меткомбінат Dunaferr (Угорщина) і ISD - Huta Czestochowa (Польща).
За версією міжнародного аналітичного агентства "Метал Бюлетень" (Великобританія, Лондон), за підсумками 2008 року ІСД увійшла до числа 30 найбільших в світі виробників сталі з показником понад 10 млн. тонн сталі на рік.
"Євраз Груп" - вертикально інтегрована металургійна і гірничодобувна російська компанія. 82,61% акцій компанії контролює кіпрська Lanebrook Limited, якими на паритетній основі володіють Millhouse Capital Романа Абрамовича, а також голова ради директорів Олександр Фролов і член ради директорів Олександр Абрамов.
В 2008 року "Євраз" придбав в Україні Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського і три коксохімічні заводи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас