В тюменському Мега-банку масово дробили вклади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В тюменському Мега-банку масово дробили вклади

Кредит&Депозит
1500
Агентство зі страхування вкладів (АСВ) вперше після довгої перерви знов зіткнулося з шахрайською схемою - дробленням депозитів перед відкликанням ліцензії банку для неправомірного отримання страхового відшкодування від держави, пише "Комерсант".
Накопичений у кризу шахрайський досвід банки передають у спадок. У Мега-банку, де роздроблених вкладів виявилося більше, ніж справжніх, працювала та ж команда банкірів, що і у викритому в подібних махінаціях роком раніше Тюменьенергобанке.
Під дробленням вкладів мається на увазі два види шахрайських схем - розбиття великих не повністю застрахованих вкладів громадян (понад 700 тис. руб.) на дрібніші, застраховані на 100%, і переведення коштів юросіб, які державою не страхуються, у вклади фізосіб.
Про факти масового дроблення вкладів в тюменському Мега-банку, що втратив ліцензію 24 грудня минулого року, АСВ повідомило вчора в офіційному прес-релізі про виплати вкладникам цього банку. Штучних вкладів, утворених шляхом дроблення, в Мега-банку за сумою виявилося більше (160 млн. руб), ніж справжніх депозитів громадян, що підпадають під держгарантії (132 млн. руб.). Таким чином, за масштабом дроблення вкладів Мега-банк поставив своєрідний рекорд - більше 50% від сукупного обсягу депозитів громадян. І це в той час, коли проблема неправомірного дроблення вкладів вже більше півроку вважається практично вичерпаною. "Ми не стикалися з фактами масового дроблення вкладів з кінця весни минулого року", - підтвердив "Комерсантові" заступник гендиректора АСВ Андрій Мельников.
Проблема дроблення перед відкликанням в банку ліцензії виникла з початку гострої фази кризи. Першими банками, в яких були зафіксовані факти дроблення (на загальну суму близько 230 млн. руб.), стали: 27 серпня 2008 року банк "Премьер" 9 жовтня банк "Евразия-центр", які втратили ліцензії. До квітня 2009 року загальний обсяг "схемних" депозитів, виявлених агентством, складав вже 1,5 млрд. руб.
На думку Андрія Мельникова, випадок Мега-банку не свідчить про відновлення негативної тенденції, але яскраво ілюструє іншу проблему: дроблення вкладів в проблемних банках відбувається при безпосередній участі їх менеджменту, який після відкликання ліцензії мігрує в інший банк. За словами Андрія Мельникова, під час підготовки до виплат страхового відшкодування вкладникам Мега-банку співробітники АСВ виявили, що частину його менеджерів середньої ланки (начальників відділів, управлінь, співробітники бухгалтерії і т. ін.) складали колишні співробітники Тюменьенергобанка, що позбувся ліцензії в грудні 2008 року. Саме Тюменьенергобанк АСВ раніше наводило як один з найбільш волаючих прикладів дроблення вкладів.
Попередити міграцію команд колишніх менеджерів проблемних банків в "здорові" Банк Росії не може. Існуюча нормативна база дозволяє йому погоджувати/не погоджувати лише кандидатури на посади топ-менеджерів (члени правління, керівники філій, головбухи, їх заступники), керуючись їхнім досвідом роботи на колишніх високих позиціях. Ділова репутація менеджерів середньої ланки при працевлаштуванні регулятором не перевіряється.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас