Тігіпко звинувачує Стельмаха у відкритій підтримці Ющенка в умовах протистояння Президента та Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко звинувачує Стельмаха у відкритій підтримці Ющенка в умовах протистояння Президента та Кабміну

Валюта
8193
Кандидат у Президенти, колишній голова Національного банку Сергій Тігіпко звинувачує нинішнього голову НБУ Володимира Стельмаха у відкритій підтримці Президента Віктора Ющенка в умовах протистояння глави держави та Кабінету Міністрів.
Про це сказано в повідомленні прес-служби Тігіпка.
"Голова НБУ Володимир Стельмах відкрито включився в боротьбу з урядом на боці Президента", - сказано в повідомленні.
На думку Тігіпка, такі дії голови НБУ неприйнятні, а зазначену посаду якомога швидше має зайняти інша людина.
"Україні потрібний такий голова Національного банку, який зможе повністю присвятити себе фінансам і буде готовий адекватно реагувати на кризові ситуації. НБУ зобов'язаний забезпечити ліквідність банківської системи, наситити економіку грошима для відновлювального зростання", - сказано в повідомленні.
Нинішнє керівництво Нацбанку, як вважає Тігіпко, не впоралося із завданням забезпечення стабільності курсу гривні в період кризи, а також із цілою низкою інших завдань.
"НБУ підтримав (рефінансуванням) деякі українські банки, однак зробив це шляхом заохочення їх валютних спекуляцій, на чому втратили багато громадян і компанії. НБУ не зміг забезпечити ні здешевлення кредитів, ні стабільності гривні. Керівники Нацбанку виявилися не здатними проводити політику довгочасних розрахунків", - зазначає Тігіпко.
Дестабілізація курсу гривні, що спостерігається в останні дні, на думку екс-голови НБУ, також свідчить про прорахунки Нацбанку.
"Національний банк міг би легко запобігти нинішній курсовій паніці, якби використовував хоча б незначну частину тих 700 млн. доларів, які він встиг купити на міжбанківському ринку в грудні... Нацбанк зобов'язаний зараз жорстко та оперативно зіграти проти спекулянтів і тим самим стабілізувати курс. Але, мабуть, його керівники більше зайняті протистоянням з урядом напередодні президентських виборів", - вважає Тігіпко.
На думку кандидата в Президенти, НБУ або свідомо дозволяє спекулянтам заробити, або чиновники Нацбанку неналежним чином виконують покладені на них обов'язки.
Як повідомляло агентство, 12 січня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився на 6 коп. до 8,08 UAH/USD.
13 січня до 12:00 котирування на міжбанку зросли з 8,07-8,09 UAH/USD до 8,12-8,25 UAH/USD, однак потім НБУ заявив про намір продавати долари за курсом 8,01 UAH/USD, і котирування дещо знизились.
За підсумками торговельної сесії 13 січня, курс гривні на міжбанку знизився на 2 коп. до 8,10 UAH/USD.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас