Мінекономіки пов'язує зростання інфляції на 0,9% у грудні з підвищенням цін на продтовари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки пов'язує зростання інфляції на 0,9% у грудні з підвищенням цін на продтовари

Казна та Політика
166
Міністерство економіки пов'язує зростання інфляції на 0,9% у грудні 2009 року з підвищенням цін на продовольчі товари, зокрема, на молочну і плодоовочеву продукцію.
Про це сказано в повідомленні Мінекономіки.
"Серед прискорювальних факторів, що впливали на інфляцію в грудні, були сезонне підвищення цін на молочну і плодоовочеву продукцію", - сказано в повідомленні.
У цілому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в грудні підвищились на 1,7% проти зростання на 1,6% у листопаді 2009.
Підвищення житлово-комунальних тарифів у грудні було незначним (0,2%), тарифи на газ та електроенергію залишалися практично незмінними.
Ціни на транспортні послуги в грудні трохи знизилися (на 1,5%) у зв'язку з падінням цін на паливно-мастильні матеріали, ціни на послуги зв'язку знизилися на 0,1%.
Серед факторів, що стримували інфляційну динаміку в грудні, Мінекономіки називає: зниження цін реалізації за окремими видами сільгосппродукції, зниження пропозиції грошей в економіці, обмеження кредитування населення, відносну стабільність курсу гривні, стабільність адміністративно регульованих тарифів на газ та електроенергію для населення.
Щодо інфляції за підсумками 2009 року в цілому, то, як вважає Мінекономіки, факторами, що прискорювали зростання цін у цей період, були: девальвація гривні, зростання цін на нафту і цукор на світових ринках.
Серед факторів, що стримували інфляційну динаміку в 2009 році, Мінекономіки називає: уповільнення зростання цін на продукти харчування, поновлення припливу депозитів у банківську систему, згортання споживчого кредитування.
Як повідомляло агентство, у грудні 2009 року інфляція становила 0,9%, за 2009 рік у цілому - 12,3%.
Кабінет Міністрів прогнозував інфляцію 9,5% за підсумками 2009 року.
За 2008 рік споживчі ціни зросли на 22,3%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас