Дмитра Фірташа візьмуть сировиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитра Фірташа візьмуть сировиною

Енергетика
1663
Підконтрольний підприємцеві Дмитру Фірташу "Кримський титан" втратив дозвіл на видобуток сировини для виробництва титанової продукції. Вчора Кабмін прийняв рішення про передачу права розробляти Іршанське і Вольногірське родовища руд ільменіту, де компанія добувала сировину, держпідприємствам. Представники Дмитра Фірташа побоюються, що наступним кроком уряду може стати силове захоплення підприємств компанії, в Мінпромполітики говорять, що побоювання не безпідставні.
Вчора уряд дозволив Міністерству охорони природного довкілля видати на безаукціонній основі державним підприємствам "Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат" і "Вольногірський гірничо-металургійний комбінат" спеціальні дозволи на користування надрами (ліцензії) на експлуатацію п'яти родовищ в Житомирській і Дніпропетровській областях. "Йдеться про ліцензії, які раніше були видані 'Кримському титану' і його філіям, але згодом анульовані", - пояснив міністр Мінприроди Георгій Филипчук. За його словами, рішення про анулювання ліцензій було прийняте 11 грудня 2009 року на виконання доручення Кабміну від 29 жовтня.
Як зазначив міністр промислової політики Володимир Новицький, тепер право на розробку Іршанського і Вольногірського родовищ мають лише новостворені держпідприємства - Іршанський ГЗК і Вольногірський ГМК. На його думку, на такий крок уряд пішов після того, як з вересня минулого року лояльне підприємцеві Дмитру Фірташу керівництво "Кримського титану" всіляко перешкоджає передачі державного майна Іршанського ГЗК і Вольногірського ГМК в управління і таким чином блокує створення ГАК "Титан України".
Нагадаємо, на початку 2009 року Кабмін доручив передати в управління Мінпромполітики держмайно Іршанського ГЗК і Вольногірського ГМК, які з вересня 2004 року знаходяться в оренді в "Кримського титану" (50%-1 акцію контролює Ostchem Holding Дмитра Фірташа). 5 вересня термін оренди комбінатів закінчився, але "Кримський титан" сперечався за право оренди їх майна в суді. Зараз справу розглядає Вищий госпсуд.
В Ostchem Holding рішення Кабінету міністрів вважають незаконним. "Група Ostchem має в своєму розпорядженні всі необхідні судові рішення, згідно з якими заборонена будь-яка передача майна Іршанського ГЗК і Вольногірського ГМК, анулювання або переоформлення ліцензій на розробку родовищ, виданих філіям 'Кримського титану'", - говорять в Ostchem Holding. Тому філії "Кримського титану" до цих пір продовжують роботи на Іршанському і Вольногірському родовищах. "Якщо є рішення Мінприроди, компанія зобов'язана його виконати, якщо вона не згодна з ним - може оскаржити в суді", - зазначила юрист "Василь Кисіль і партнери" Поліна Загнітко.
Зараз в групі Ostchem побоюються силового захоплення підконтрольних підприємств. "Ostchem має в своєму розпорядженні інформацію, що на засіданні уряду прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дала розпорядження органам внутрішніх справ забезпечити найближчими днями силове захоплення Іршанського ГЗК і Вольногірського ГМК", - зазначили в компанії. Володимир Новицький говорить, що уряд має намір найближчим часом поставити державний менеджмент на цих підприємствах: "Призначений урядом менеджмент держпідприємств повинен чимось управляти. Тому було дано доручення прем'єра про забезпечення швидкого переходу активів в управління держави".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас