В листопаді обсяг експорту збільшився на 7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В листопаді обсяг експорту збільшився на 7%

Казна та Політика
421
Експорт українських товарів вперше за рік кризи показав позитивну динаміку: у листопаді, не дивлячись на зменшення обсягів експорту металопродукції і хімії порівняно з жовтнем, до рівня листопада 2008 року сталося зростання постачань за кордон на 7%. Підприємства чекають в 2010 році подальшого збільшення експорту, але, на думку експертів, вплив цього позитивного ефекту на економіку нівелює подорожчання газу.
В листопаді 2009 року вперше з початку економічної кризи обсяг експорту українських товарів виріс порівняно з аналогічним місяцем 2008 року, повідомив вчора Держкомстат. За підсумками листопада експорт з України збільшився на 7%, до $3,97 млрд, тоді як імпорт продовжив зменшуватись - на 14,4%, до $4,51 млрд. Поліпшення експортних постачань пояснюється ефектом низької бази порівняння, адже в листопаді 2008 року український експорт зменшився - на 16,4% - вперше з 2005 року, коли почався розрахунок щомісячних даних.
Не дивлячись на позитивну експортну динаміку, торговельний дефіцит потроївся - з $164 млн в жовтні до $542 млн в листопаді - через збільшення закупівлі природного газу з $463 млн до $766 млн. У грудні Україна імпортувала газ на $893 млн, що покаже за підсумками звітності грудня погіршення сальдо зовнішньої торгівлі. У січні-листопаді дефіцит торгівлі складав $4,8 млрд (експорт - $35,6 млрд, імпорт - $40,4 млрд). При цьому в листопаді порівняно з жовтнем експорт знизився на $204 млн. Зменшився обсяг вивезення металопродукції (на $166 млн) і хімічної продукції (на $73 млн). Збільшились постачання продуктів харчування (на $25 млн) і устаткування (на $35 млн).
В найближчі місяці експерти прогнозують стабільний попит на українське машинобудування і металопродукцію. "Спад в листопаді і, швидше за все, в грудні, викликаний завершенням циклу заповнення складських запасів. Вже в січні помітні збільшення активності трейдерів і зростання цін на метал", - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Іван Харчук. Він розраховує на зростання обсягів виробництва в металургії в 2010 році на 15%.
"Відновлення ринків повернуло попит на нашу продукцію. Це не лише наша оцінка, такі ж прогнози у наших колег. Ми запланували в 2010 році збільшити обсяги виробництва на 27%", - зазначив Ъ почесний президент ВАТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв. Гірші прогнози подальшої динаміки експорту хімічної продукції. "Ми втрачаємо зовнішні ринки. Як ми можемо конкурувати з російською продукцією, якщо у нас ціна газу в 3 рази вища?" - заявив голова правління "Північнодонецького об'єднання "Азот" Валентин Казаков.
В 2010 році експерти розраховують на збільшення від'ємного сальдо торгівлі товарами майже на $1 млрд, до $6,5 млрд. "Ми чекаємо збільшення експорту на 21%. Але зростання цін російського газу викличе аналогічний приріст імпорту", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. На її думку, компенсувати погіршення зовнішньої торгівлі товарами може приріст додатного сальдо торгівлі послугами завдяки підвищенню тарифів на транспортування газу і нафти.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас