Азербайджан у 2010 р. має намір експортувати близько 9 млрд куб. м. газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан у 2010 р. має намір експортувати близько 9 млрд куб. м. газу

Енергетика
158
Азербайджан в 2010 році планує експорт газу на рівні 8,5-9 млрд кубометрів, повідомив президент Державної нафтової компанії Азербайджану (ДНКАР, SOCAR) Ровнаг Абдуллаєв журналістам.
"У нас є контракти на постачання газу до Туреччини, Грузії, Росії та Ірану. З цих контрактів до Туреччини буде перекачано близько 6,6 млрд кубометрів, до Грузії - 1 млрд, до Росії - 0,5-1 млрд, до Ірану - до 0,5 млрд", - сказав Абдуллаєв.
Він зазначив, що за винятком Туреччини (якій надходить газ із родовища Шах-Деніз, котре розробляється спільно з іноземними партнерами), постачання в останні країни здійснюватимуться за рахунок газу, що добувається ДНКАР.
За словами Абдуллаєва, компанія реалізує велику газову програму, яка сприяє збільшенню видобутку природного газу. "У 2011 році у нас буде ще 1-1,5 млрд кубометрів вільного газу, який ми плануємо експортувати", - сказав Абдуллаєв.
При цьому глава компанії зазначив, що Азербайджан готовий постачати газ в газопровід Nabucco, в разі його будівництва.
Він додав, що в даний час через вибух газогону Моздок-Газімагомед, Азербайджан забезпечує газом Дербентський район. "Підписання контракту з нами допомогло Росії до певної міри забезпечити газом цей регіон в період форс-мажорної ситуації", - підкреслив глава ДНКАР.
Щодо переговорів з Туреччиною з визначення ціни на газ Абдуллаєв зазначив, що переговори тривають і в них є певний прогрес.
Як повідомлялося, переговори між ДНКАР і турецькою Botas ведуться як із питань експорту азербайджанського газу в рамках Стадії-2 розробки родовища Шах-Деніз, так і з питань зміни ціни на газ, що продається Туреччині в рамках Стадії-1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас